Gå til sidens hovedinnhold

Retten til å bli glemt

Artikkelen er over 6 år gammel

Ei kvinne på 75 sa at hun var ferdig med nettdating, og ba om hjelp til å få slettet profilen på match.com.

Kvinnen er én av de 3.300 som henvendte seg til www.slettmeg.no i løpet av første halvår i år. Nettstedet har 2.000 besøk hver dag, ifølge rådgiver Synne Gran Østern på årets arkivdag på Maihaugen søndag.

– Dette vitner om stor interesse, sa Østern til en forsamling på 50.Det var en arkivdag delvis med omvendt fortegn: Retten til å bli glemt. Men også en bolk om retten til å bli husket, og en bolk om retten til innsyn.

LES OGSÅ: – Hjelp, lær oss nettvett

LES OGSÅ: Snap på lanken

Sletting av profil

– De fleste vil vite hvordan man sletter en profil. Mange andre ber om hjelp til å få slettet krenkelser, som uønskede bilder og film på nettet, sa Østern.

Hun hadde flere eksempler å by på, og fortalte om kvinnen på 25 som hadde fått lærlingplass, men før hun fikk begynne, forlangte bedriften at hun fjernet bloggen hun la ut i 1999.

– Så var det jenta på 13 som hadde lagt ut ufine kommentarer om ei venninne. Nå angret hun fryktelig, og ba om hjelp til å få det fjernet.

– En mann på 75 hadde mistet interessen for Facebook, og lurte på hvordan han kunne få profilen slettet.

LES OGSÅ: - Ta dagslystesten

Uønskede lenker

Slettmeg.no driftes fra Gjøvik som del av virksomheten til Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). De befatter seg også med lenker til nettsteder hvor du kan finne uønsket informasjon om deg selv. En avgjørelse i EU-domstolen i mai i år slår fast at du på visse betingelser har rett til å kreve slike lenker fjernet fra søkemotorene.

– Dersom informasjonen det er lenket til er feil, utilstrekkelig, overdreven eller gammel og utdatert, har du krav på at lenken fjernes, ifølge Østern.

– Men det er bare lenken som fjernes. Arkivet hvor informasjonen er lagret, får du ikke gjort noe med. Om det for eksempel er en avisartikkel, blir den liggende i avisens arkiv.

- Dessuten gjelder avgjørelsen bare i Europa. EU-domstolen har ikke noe den skulle ha sagt ellers i verden, og gjelder for eksempel ikke google.com, ifølge Østern.

– Hva er vitsen da, spør GD henne.

– Mye fjernes, men det er en utfordring at ikke alle lenker blir borte. Jeg vet at USA prøver å få til noe liknende, sier hun.

LES OGSÅ: - Slett meg

Rett til å bli husket

Arkivdagen fokuserte ellers på dilemmaet mellom retten til å bli slettet satt opp mot retten til å bli husket. Datatilsynet forsøkte i sin tid å få slettet arkivet etter Norsk Misjon Blant Hjemløse med bakgrunn i personvern. Dette arkivet ble imidlertid bevart, og har i dag bidratt til at taterbarn har fått erstatning for tapt barndom, ifølge rådgiver i Fylkesarkivet, Silje Dragsund Aase.

LES OGSÅ: Datatilsynet lanserer slettetjeneste

– Alle har rett til at dokumentasjon om deres rettigheter skal bli tatt vare på, sa Aase på Maihaugen.

Jurist Ola Selvaag orienterte forsamlingen om offentlighetsloven og innsynsrett i offentlige dokumenter.

LES OGSÅ: Slik brukes de populære appene

Kommentarer til denne saken