Tiltalt for drapsforsøk, men mener offeret stakk seg selv

Iris Øsp Lydsdottir Storås er aktor i saken mot mannen som er tiltalt for drapsforsøk.

Iris Øsp Lydsdottir Storås er aktor i saken mot mannen som er tiltalt for drapsforsøk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kvinnen som skal ha blitt forsøkt drept ved hjemme sitt i Moelv i desember, følte at den tiltalte kjæresten kontrollerte livet hennes. – Han var veldig ofte sint, beskrev hun i tingretten onsdag.

DEL

Statsadvokatene i Hedmark og Oppland mener den tiltalte somalieren i slutten av 20-åra brukte en nyinnkjøpt kniv i drapsforsøket 8. desember i fjor. På formiddagen, da kvinnen var på veg ut, kom den Dombås-bosatte mannen plutselig på døra.

Ifølge forklaringen den angrepne kvinnen, som er jevngammel med mannen, ga Hedmarken tingrett onsdag, ble mannen raskt sint og truende da hun ba han om å reise derfra. De havnet i en konfrontasjon, hvor mannen skal ha sagt at han ville drepe henne og tatt fram kniven.

Les også: Politiet mener han forsøkte å drepe henne i desember, onsdag møtes de i retten

– Han sa jeg levde min siste dag, forklarte den somaliske kvinnen i retten.

– Han rygget litt, og da fikk jeg anledning til å hoppe ut av vinduet. Han hoppet etter. Det var da han skadet meg.

– Jeg har ikke gjort det. Jeg har ikke gjort noe galt, sa den tiltalte på sin side i skyldsspørsmålet.

– Hun angrep meg

Den tiltalte mener at kvinnen selv var skyld i skadene hun pådro seg i snøhaugen utenfor soveromsvinduet. Han hadde kjøpt kniven sammen med en pakke te-lys og en mobillader som en gave til henne da han kom for å beklage en krangel for fire dager siden.

– Da jeg tok fram kniven fra sekken, angrep og hoppet hun på meg, forklarte han i tingretten.

Ifølge mannen skal kvinnen ha sagt «bare drep meg, hva er det du venter på?», mens begge holdt hardt i kniven for å unngå at noen ble skadd. Det var ifølge han da hun pådro seg skader på hendene.  Kvinnen skal ifølge tiltalte ha forsøkt å dra kniven i retning sin egen mage.

– Jeg vet ikke når kniven skal ha blitt stukket inn i magen hennes, for jeg mente at jeg hadde hindret det, sa mannen.

Tiltalten fra statsadvokaten forteller om et over fem centimeter langt kutt inn i buken mot hjertet. Kniven skal deretter ha falt på bakken da mannen slo henne mot veggen, før kvinnen plukket den opp igjen. Hun rømte ut på soverommet og ut gjennom vinduet.

– Jeg hoppet etter, men fikk beskjed om å bare dra derfra. Da tok jeg tingene mine og reiste. Jeg så at en bil hadde stoppet for å hjelpe henne og da reiste jeg derfra, sa den tiltalte somalieren.

Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for kvinnen som ble skadd i desember. Iris Øsp Lydsdottir Storås er aktor i saken.

Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for kvinnen som ble skadd i desember. Iris Øsp Lydsdottir Storås er aktor i saken. Foto:

Truende og sint

Kvinnen brukte om lag en halv time på å beskrive forholdet mellom de to. De hadde vært kjent i flere år og hatt jevnlig kontakt. Hun beskrev det som et kjærlighetsforhold, hvor han kontrollerte hvem hun kunne omgås med og hva hun kunne gjøre.

– Han spurte om vi skulle gifte oss, og jeg hadde sagt at vi kunne gjøre det, men ikke nå. Jeg tenkte på hvordan han ville være om vi var gift, når jeg visste hva han kunne gjøre når vi ikke var det, forklarte den fornærmede.

– Han ble sint hele tiden og jeg var redd for at han skulle gjøre noe galt. Jeg trodde aldri at han skulle gjøre noe mot meg, men mot seg selv eller andre. Han sa han elsket meg. Jeg trodde ikke en som elsket meg kunne gjøre noe sånn, sa hun gråtkvalt videre.

Forholdet hadde i en tid før 8. desember endret seg, og kvinnen forklarte at de ikke lenger "forsto hverandre". De hadde likevel jevnlig kontakt fram mot hendelsen ved hjemmet hennes. Krangelen fire dager før, via Skype, var siste kontakt før hendelsen i Storgata.

Strid om avhør

Den tiltalte mannen hevder at han ikke var klar over at kvinnen hadde fått så store skader som hun fikk, da han reiste fra stedet den torsdagen. Dette poenget ble det brukt mye tid på i retten. Ifølge mannens forsvarer Bjørn Philipson, som stilte spørsmålet til tiltalte foran retten, finnes det et opptak hvor kvinnen sier at den tiltalte ikke kjente til skadeomfanget.

– I opptaket av avhøret sier hun at jeg ikke vet om skadene hennes, sa den tiltalte i retten.

Dette fikk diskusjonene til å løpe fritt i rettslokalet. Dommer Trond Christoffersen spurte forsvareren om det var slik at dette innholdet fra det aktuelle avhøret ikke var skrevet ned og tatt med i saken. Det svarte forsvareren bekreftende på.

Aktoratet understreket at det viktigste var at kvinnen hadde fått skadene.

Forsøkte å melde seg

Den tiltalte ble pågrepet etter å ha meldt seg for politiet på Vinstra dagen etter voldsepisoden i desember. Før det hadde han forsøkt å melde seg hos politiet i Gjøvik.

Det fortalte statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås i retten på Hamar onsdag. Besøket hos politiet i Gjøvik skal ha skjedd kort tid etter hendelsen i Moelv, da den tiltalte var på veg vekk fra stedet.

– Han snakket med politibetjent der. Betjenten er ikke kjent med hva som har skjedd, er ikke kjent med at politiet er på jakt etter mannen og vet ikke noe om saken. Betjenten fikk beskjed om at det har vært krangel med kjæresten, men gjør ikke noe mer med det, fortalte Storås.

– Jeg visste ikke hvor politistasjonen i Hamar var, så jeg reiste til Gjøvik. Jeg fortalte om det jeg visste på det tidspunktet. Mye av det jeg vet har jeg fått vite senere, forklarte den tiltalte onsdag.

Den nå tiltalte mannen skal hos Gjøvik-politiet blant annet ha fått beskjed om at de ikke håndterte saker i Moelv, men at politiet på Hamar måtte gjøre det.

Artikkeltags