Rigmor (88) trener teknikk med OL-mester

HJERTELIG MØTE: Brit Pettersen Tofte og Rigmor Hurum fant tonen i skigleden  til Jørgen Hurums munterhet.

HJERTELIG MØTE: Brit Pettersen Tofte og Rigmor Hurum fant tonen i skigleden til Jørgen Hurums munterhet. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Hun var 87 år da hun debuterte i Inga-låmi. To år senere finpusser hun teknikken.

DEL

– Det er aldri for sent. Det er mitt motto, som jeg håper kan inspirere flere til å komme seg ut på ski, sier Rigmor Hurum og legger ut fra Birkebeineren skistadion på velbrukte Landsemski. For å trene. På teknikk.

Mestringsfølelse

Historien bak Inga-låmi-deltakelsen og møte med Brit Pettersen Tofte startet med sønnen Jørgen Hurum, barnelegen ved sykehuset i Lillehammer.

Hvert år spurte Jørgen: «Kan du ikke melde deg på Inga-låmi?». Jeg sa nei hver gang i mer enn 10 år. Helt til jeg fylte 87. Da bestemte jeg meg. Spør han en gang til, svarer jeg ja.

Og slik ble det. I fjor debuterte hun.

– En flott opplevelse. En ting var gleden over mestringsfølelsen, at jeg klarte å gjennomføre rennet. Like moro var det å oppleve folkelivet. Det var som kaféliv midt i skiløypa; mye å se på, mye å oppleve, sier 88-åringen

Det ga mersmak

Rigmor ville forbedre teknikken til neste renn og ringte sønnen for å finne instruktøren. Jo da, Hurum han visste om en som garantert ville begeistre den skiinteresserte moren: Brit Pettersen Tofte. Denne uken har 88-åringen vært på treningsleir. Med en av gullvinnerne fra sist gang det var VM i Oslo, i 1982. Klassiskspesialisten som sjarmerte mange nordmenn med medaljer og verdenscupseiere den gangen.

Rigmor er ikke den første som blir instruert av henne denne vinteren.

– Ski er i tiden. Mange ønsker å bli bedre på teknikk. I viter har det vært mange forespørsler, sier Pettersen Tofte.

Men ingen har til nå vært 88 år når de har lært bedre diagonalteknikk ...

– Søstra mi på 90 sier det er viktig å dra ut, få skia godt bak, sier Rigmor og ser spørrende på mesteren.

– Jeg sier alltid til de yngre løperne at de aldri skal ha begge skiene i sporet samtidig under diagonalgang.

– Men du er jo ikke 20 år! Du må gli så lenge du føler at du er trygg på balansen, sier Brit og instruerer 88-åringen mens sønnen Jørgen Hurum står igjen og humrer over morens iver etter å lære.

Brakk armen

– Jeg blir inspirert av mor. Tenk at hun snart er 89 år og fortsatt vil ut på ski. Det gir også meg en god følelse, tanken på at jeg kan ha igjen like mange år ute i marka om helsa holder, selv om jeg blir glad om jeg får det halve, sier Hurum som kommer fra en skiglad familie. Faren gikk Birkebeinerrennet siste gang som 79-åring. Nå er han 91.

Om det blir et nytt Inga-låmirenn for moren, vil de neste ukene vise. Hun ble påkjørt av en bil i fotgjengerovergangen hjemme på Hønefoss. Armen brakk.

– Nå har jeg fått av gipsen. Det går fint å gå på ski, og kanskje rekker jeg rennet.

– Ja, vi får nå se på det, sier sønnen.

Uansett; teknikken er i alle fall forbedret .

– Det er aldri for sent. Det er mitt motto.

Artikkeltags