Gå til sidens hovedinnhold

Slik vil Ringebu kommune bidra til mer sykkelbruk

Artikkelen er over 3 år gammel

Ringebu vil etablere sykkelhotell og tilby utlån av el-sykler til innbyggere og hyttefolk. Nå søker kommunen om støtte fra Miljødirektoratet.

I søknaden til Miljødirektoratet fremgår det at kommunen har et uttalt ønske om å satse mer på sykkelbruk. Dette skal være et ledd i kommunens ønske om å ta sin rolle som klimaaktør seriøst.

– Med våre bratte dalsider, men samtidig tette (lands‐) bykjerner, tilsier mye at å stimulere til økt bruk av el‐sykler vil være et svært så relevant tiltak, skriver Olav Brandvol i Ringebu kommune.

Kommunen ønsker at innbyggere, egne ansatte, hyttefolk og tilreisende skal få prøve ut elsykler i kupert terreng og samtidig etablere sykkelhoteller slik at sykler kan oppbevares trygt i nærheten av tog- og busstasjoner.

Vil kjøpe seks elsykler

Kommunen trekker fram Ringebu stavkirke og Kvitfjell alpinanlegg blant attraksjonene i kommunen som kan nås med sykkel.

Det planlegges i første omgang innkjøp av seks el‐sykler totalt, tre i Fåvang og tre i Ringebu. Én av syklene hvert sted vil være såkalte transportsykler som egner seg til å frakte utstyr og bagasje.

Sykkelhotellene er i utgangspunktet planlagt for minimum seks sykler på hvert sted, men med utvidelsesmuligheter.

Kommunen argumenterer for at utlån av sykler gjør det mulig for innbyggere å teste ut om elsykler er så anvendelig at de bør kjøpes inn privat. I så måte vil dette kunne medføre betydelig sparte klimautslipp ved blant annet arbeidsreiser.

Les også

Se tiltakene som skal gjøre Lillehammer til Norges første nullutslippsby: vil begrense biltrafikken i Nordre bydel

Trekker fram helsegevinst

– Vi har stor tro på at dette vil bli et både synlig, populært og effektivt tiltak til betydelig økt innkjøp og daglig bruk av el‐sykkel i kommunen. I tillegg til syklenes nevnte funksjon som «test‐instrument» vil det være en åpenbar helsegevinst ved økt bruk av sykler kontra bilbruk, skriver Brandvol.

Økt bruk av sykler er for øvrig tema og tiltak i Ringebu kommunes Energi‐ og klimaplan 2015‐18 og en del av miljøfyrtårn‐satsingen.

Kostnadsoverslaget for tiltaket er 580.000 kroner, hvorav kommunen søker om 290.000 kroner i støtte fra Miljødirektoratet. Dersom kommunen får innvilget søknaden forventes det at hotellene skal være ferdigstilt senest i juni 2019.

Les også:

To lillehamringer må i retten for 41 lovbrudd