Åsatroende vil holde blotslag i Tolvsteinsringen

Tolvsteinringen i Moelv.

Tolvsteinringen i Moelv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Er det greit å holde blot i Tolvsteinringen ved Moelv fire ganger i året?

DEL

Med blot, mener Yggdrasil å utøve religionen sin.

 Åsatru er en religiøs utøvelse åpen for alle uansett kjønn, legning,hudfarge, religion eller alder. Det vil være nulltoleranse for høyreekstreme holdninger eller ideologier, påpeker Henrik Kjos Torgersen, lederen i Yggdrasil blotslag.

Les også: Dyra sleit under byfesten

Ikke ild

Under blot vil det ikke bli brukt ild eller annet som kan skade stedet.

– Vi vil komme til å stå til ansvar om at ikke noe søppel vil havne eller bli igjen på plassen, og vi vil alltid forlate plassen i den stand vi finner den, skriver han i brevet.

Involverer fylkeskommunen

Elin Rønning Hekne i Ringsaker kommune svarer Yggdrasil med at Tolvsteinringen ligger på privat grunn, og at de må hanvende seg til grunneieren.

Hekne legger til at Tolvsteinsringen er et kulturminne, og at Ringsaker kommune derfor ønsker at kulturminnemyndigheten hos Hedmark fylkeskommune skal vurdere henvendelsen og gi en tilbakemelding i saken.

Les også: Pilegrimslærlingen

Fra yngre jernalder

Tolvsteinsringen ligger på Smestadsletta like nord for Moelv. Ringen ble reist i tidlig jernalder, for 2000-2500 år siden.

Forkullede beinrester er funnet i hovedringen. Det viser at den opprinnelig var en gravplass, brannbegravelse var skikken på den tiden.

Tolvsteinsringen ble også høyst sannsynlig brukt som kult- og tingsted.

Ikke-dogmatisk

Åsatru er en ikke-dogmatisk religion. Begreper som ære, høviskhet og gjestmildhet blir ofte fremhevet som viktige for åsatroende.

Artikkeltags