Gå til sidens hovedinnhold

De har fått roller i «Snekker Andersen og Julenissen»

Artikkelen er over 2 år gammel

I desember blir det gjensyn med Alf Prøysens kjente julefortelling i Kusvea. 24 skuespillere er med i uteforestillingen ved Prøysenhuset.

Verken snø eller scenografi er på plass på spillplassen ved Prøysenhuset, men skuespillerne er i full gang med prøver. I ensemblet er det en gutt som er ekstra spent fram mot premieren 1. desember.  Oliver Dahl fra Brumunddal har fått rollen som Karl, Snekker Andersens yngste barn. Selv om Oliver kun er ni år gammel, er han en erfaren skuespiller. Han har allerede rukket å spille i tre filmer – som Karsten i «Karsten og Petra»-filmene, opplyser kulturrådgiver Rebekka Joswig i en pressemelding.

-  Det blir ekstra skummelt med teater siden vi spiller for publikum. I tillegg må jeg kunne replikkene ekstra godt. Jeg får jo ikke flere sjanser, slik som på film, sier Oliver som likevel gleder seg til forestilliingen.

Hedvig Synstelien Solum (11) fra Hamar har fått rollen som storesøster Tone og Lars Sæther Grønbakken (10) fra Moelv skal spille storebror Sverre. Sistnevnte var «Emil» i sommerens store teateroppsetning under Prøysenfestivalen.

Mathias Benno (6,5) fra Brøttum er ensemblets yngste. Han er nisseunge sammen med Mattis Olimstad Nordahl (8) fra Raufoss og Synne Jægersborg (9) fra Moelv. 

De voksne hovedrollene er profesjonelle skuespillere med bosted i Oslo. Lars Henrik Aarnes og Andrea Haave spiller herr og fru Andersen.

 

I dybden

-   Vi har fått med oss et sterkt og lekent ensemble. Skuespillerne ler og har det gøy, samtidig som de tørr å utforske de mindre lystige tankene som kan komme i jula, både for barn og voksne, sier regissør Helena Wik.

Hun kan røpe at årets oppsetning går mer i dybden på historien om Snekker Andersen og Julenissen og deres familier. 

- Lykke, sorg, spenning og savn går ofte hånd i hånd, men hva er det viktigste når alt kommer til alt? 

Svaret skal Wik og hennes ensemble forsøke å gi publikum som kommer til Kusvea i desember. Hun lover også en god dose magi.  

Fra hele regionen

Det blir et gjensyn med fjorårets nisse - Dag Håvard Engebråten fra Sør-Odal i Hedmark spiller Julenissen.

De øvrige rollene er fylt opp med folk fra Hamar i sør til Brandbu i vest og Lillehammer i nord: 
Nissemor: Siv Elin Oterhals, Gjøvik
Gamlenissen: Frode Taraldsen, Brandbu
Bestemor: Hege Nybråten, Moelv
Bestefar: Trond Grønbakken fra Moelv
Fru Andersen som ung: Synne Jægersborg, Moelv
Postmann: Lars Engen Nordahl, Raufoss
Vetter: Maiken Benno (Brøttum), Hedda Flø (Lillehammer), Emma Aafloen Berg (Hamar), Emilie Nybakken (Brumunddal), Sina Sylling Fjellstad (Brumunddal), Tuva Forseth (Lillehammer), Gustav Furru (Gjøvik), Erik Furru (Gjøvik), Else Dahlman (Hamar), Karoline Dæhlin Kristiansen (Furnes), Marie Isabel Oterhals (Gjøvik) og Emil Sæther Grønbakken (Moelv).

Det er Prøysenhusteateret som setter opp «Snekker Andersen og Julenisse», og både manus og musikk bygger på filmsuksess fra 2016 med samme navn. Premieren blir lørdag 1. desember. Deretter er det forestillinger søndag 2., lørdag 8., søndag 9., lørdag 15. og søndag 16. desember.