En annerledes skoledag

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hvor mange jobber det inne på Nato-hovedkvarteret? Er Nato miljøvennlig? Hvorfor er det så strengt inne på Nato? Hvordan ser det ut på grensa fra et land over til et annet?

DEL


Dette var bare noen av spørsmålene 6.-klassingene fra Messenlia skole i Ringsaker hadde da de var på besøk ved Natos hovedkvarter i Brussel. Spente og forventningsfulle satt de som tente lys i møterommet «Nordkapp» for å høre på hva Ketil Olsen, sjef for Militærmisjonen i Brussel, hadde å si.

– En fin, liten gjeng med mange gode spørsmål, konkluderte viseadmiralen som stilte gladelig opp da forespørselen om besøk kom.

– Dette er et besøk av de sjeldne, naturlig nok. Men når muligheten byr seg er det hyggelig å kunne stille opp. Det er jo de unge som er fremtiden, og kan jeg bidra litt med å informere, inspirere og motivere er det en helt klar bonus, sier Ketil Olsen som nok måtte forberede seg på en litt annen måte når publikum denne gang var betydelig yngre enn de han normalt holder til dels komplekse orienteringer for.

– En annerledes og spennende utfordring, sier han.

Senioringeniør Kenneth Bjørkhaugen jobber for Olsen ved Militærmisjonen i Brussel, og er pappa til Linus (11).

– Fire år i utlandet er lenge, og derfor ønsket vi at klassekameratene til vår eldste sønn skulle få muligheten til å få et lite innblikk i det livet Linus har hatt i Belgia disse årene vi har bodd her. Derfor valgte vi som foreldre å invitere klassen hans nedover på besøk. Ekstra stas er det for Linus å kunne ta dem med på pappas jobb, sier Bjørkhaugen.

Klassen til Linus er liten, bare seks elever til sammen. For å finansiere turen bestemte barna seg for å selge hjemmelagde kaker og kaffe utenfor Joker Mesnali og Kiwi Sjusjøen. De arrangerte også julemarked og solgte hjemmelaget julepynt. I tillegg fikk de litt pengestøtte fra Lions Nordre Ringsaker, så til høsten skal ungene på møte der for å fortelle om turen.

– På skolen har de jobbet med turen og det vi la opp til at de skulle få oppleve, sier Arve Dahl, en av foreldrene som var med som reisefølge.

– Barna visste ikke så mye om Nato på forhånd, så foredraget med viseadmiral Ketil Olsen var veldig lærerikt. Nå forstår de bedre hvordan Nato fungerer ute i verden, sier han.

Turen for øvrig innebar besøk til Memorial 1815, minnestedet etter slaget ved Waterloo, turisttur til Brussel sentrum og besøk og deltakelse på Den norske skolen i Brussel.

Artikkeltags