Advarer russ mot kjemisk rus – og overdreven bruk av alkohol

SER EN ENDRING: - Aksepten for å bruke illegale, kjemiske rusmidler, ofte i kombinasjon med alkohol, har økt, sier forsker Hans- Jørgen Wallin Weihe.

SER EN ENDRING: - Aksepten for å bruke illegale, kjemiske rusmidler, ofte i kombinasjon med alkohol, har økt, sier forsker Hans- Jørgen Wallin Weihe. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forsker Hans-Jørgen Wallin Weihe oppfordrer russen til å være forsiktige med rus, og russe-foreldre til å holde seg nyktre og tilgjengelige i russetiden.

DEL

– Rus har alltid vært en del av russefeiringen. Drikking har vært en vedvarende utfordring og representerer det største problemet. I tillegg er det bekymringsfullt, at det har blitt en større aksept blant ungdom generelt å bruke kjemisk fremstilte rusmidler. Ofte vet vi ikke hva disse rusmidlene inneholder, eller hvordan de er produsert, sier forsker Hans-Jørgen Wallin Weihe.

Han oppfordrer russen til å være forsiktige, og russe-foreldre til å være nyktre og tilgjengelige for ungdommene under feiringen.

Økt aksept for rus

Weihe er professor i sosialt arbeid ved Høgskolen i Innlandet. Han har skrevet flere bøker og artikler som blant annet omhandler rusbruk i russetiden.

Weihe sier at rusbruk med tilhørende løssluppenhet, tradisjonelt har vært en viktig del av russefeiringen.

– Det som er nytt i våre dager, er at omfanget av, og aksepten for, å bruke illegale, kjemiske rusmidler, ofte i kombinasjon med alkohol, har økt. Tidligere var den type blandingsmisbruk gjerne noe man forbandt med spesielle miljøer. Vi vet ikke hva kjemisk fremstilte rusmidler inneholder, eller hvordan de er produsert, påpeker Weihe. 

Artikkelen fortsetter under bildet. 

FORSKER: Hans-Jørgen Wallin Weihe.

FORSKER: Hans-Jørgen Wallin Weihe. Foto:

Bekymret for overgrep

Weihe sier han er særlig bekymret for såkalt sjekkedop, deriblant GHB, som i noen tilfeller har vært brukt i forbindelse med seksuelle overgrep.

– Det har vært mange eksempler på jenter som nærmest blir bevisstløse etter å ha fått i seg slike stoffer, og som i etterkant blir utsatt for seksuelle overgrep. Seksuell omgang med en som er sanseløs beruset er et overgrep sier Weihe.

Han understreker dette ikke er en ny problemstilling.

– Også tidligere, var det enkelte som utnyttet andre seksuelt. Uttrykket «Fylla har skylda» ble brukt både som en unnskyldning og bortforklaring for handlingene, men uansett hvilket rusmiddel som er involvert, er overgrep av seksuell karakter uakseptabel atferd, sier Weihe.

– Også menn blir voldtatt

Han mener det er viktig å ha i mente at også menn kan bli utsatt for såkalte sovevoldtekter – som regel av andre menn.

– Man antar at det er store mørketall fordi dette er skambelagt, og terskelen for å anmelde slike forhold er svært høy. Mitt inntrykk er at politiet har blitt flinkere til å ta dette på alvor, sier Weihe.

Etablerer rusvaner

– Hva vet vi om rusvaner som blir etablert i russetiden?

– Vi vet at de fleste justerer seg etter hvert, selv om noen ikke klarer å bryte mønsteret etterpå, sier Weihe.

Han legger til at selv om det i dag er flere rusmidler i omløp enn for noen år siden, så øker faktisk antallet som avstår fra rusmidler.

– Utskjelling ikke er dialog

– Har du noe rus-råd til foreldre som har russ i år?

– Først og fremst er foreldre forbilder for egne barn, derfor er det viktig at de har klare holdninger til rusbruk som de tør å stå for, også i en opphetet situasjon. Legg gjerne til rette for samtaler om temaet, og husk at utskjelling ikke er dialog, sier Weihe.

– Hvordan skal foreldre forholde seg hvis de blir bedt om å hente sitt ruspåvirkede barn?

– De må hente vedkommende så raskt som mulig, derfor er det viktig at foreldre er tilgjengelige for barna, og nyktre, i russetiden. Og husk på at en henvendelse om å hente en ruset ungdom, ikke må oppfattes som et angrep på en selv som foreldre!

– Særnorsk fenomen

– Du som har skrevet så mye om russ og rus, ser du positivt eller negativt på russetida?

– Jeg er positiv til at man feirer avslutningen av videregående skolegang, men jeg synes det er spesielt at en så rølpete markeringen foregår før eksamen. Det er et særnorsk fenomen som blir ansett som spesielt i et internasjonalt perspektiv. I andre land blir det blir det sett på som spesielt at den norske feiringen foregår før og parallelt med at man skal yte, i stedet for å feste etter at man har prestert noe. En idrettsutøver ville jo aldri drukket champagne før et viktig arrangement, sier Weihe.

Lillehammerdebatten: om russ og russefeiring 

Kristina (19) er edru-russ: – Jeg ser ikke vitsen med å drikke alkohol

Les også:

Intens markedsføring og rabatt-race for å selge russedrømmer: Spekulativt, mener høyskolelektor. – Kan være ulovlig, mener Forbrukertilsynet 

Espen (28) ble alvorlig skadet fordi en sjåfør tastet på mobiltelefon. Han har et budskap til årets russ: – Ikke vær ham! 

Russen fikk møte virkeligheten 

Foreldrene startet Facebook-side om russefeiring – så tok det helt av 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags