Russetreffet større enn noen gang

Det årlige russetreffet på Lillehammer starter i morgen. Slik så det ut fredagen i fjor.

Det årlige russetreffet på Lillehammer starter i morgen. Slik så det ut fredagen i fjor. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Monstertruckshow, bungeetrampoline, tivoli og helikoptersightseeing - og egen handlegate. Russetreffet på Birkebeineren skistadion har et bredere tilbud enn noen gang.

DEL

På lørdag er det 1. mai, og russen kommer til stengte butikker i Lillehammer. Men Lillehammer Olympiapark vet råd: De bygger en egen handlegate for russen i ride- og hestesenteret, i tillegg til alle de andre aktivitetene.

- Jeg tror det er vanskelig for byens befolkning å klare å se for seg hvor stort russetreffet er og alt som skjer her. Det må oppleves, sier avdelingsleder Lars Nes i Lillehammer Olympiapark og viser til

* 7.500 russ.

* 700 russebiler

* 850 frivillige på dugnad.

* Et artistgalleri på scenen med en million kroner i honorarer.

* Aktivitetspark.

* Handlegate og servering.

LES OGSÅ: Slik blir været på Birkebeineren i helga

Venter flere

Denne gangen bys russen på

 • monstertruckshow
 • bungeetrampoline
 • tvekamp
 • kasseklatring
 • sandvolleyball i aktivitetsparken
 • paintball i skogen
 • tivoli
 • helikoptersightseeing

På kvelden går kjente navn på scenen, blant andre

 • DDE
 • Kriss og Erik
 • Tyskbaserte Cascada
 • Rune Rudberg
 • Bjørn Hellfuck

Det blir trolig et par tusen flere russ enn i fjor.

- Alt på grunn av god reklame gjennom arrangementet i topp vær i fjor, mener Lars Nes.

Travelt for hotell og drosje

Det gjør kommende helg til den aller travleste for drosjenæringen i byen. Og som Henriette Hagen i Olympiaparken påpeker:

- Flere av hotellene er fullbooket av russ.

Hagen og Nes betegner rusetreffet som en stor fest, men samtidig en musikkfestival når de viser til artistene og de 32 musikkbussene. Her står det heller ikke på penger for maksimal følelse av lyd og lys. Cirka 100 profesjonelle lys- og lydteknikere er leid inn, de fleste fra Oslo.

Det samme gjelder aggregater med mannskap fra England for å forsyne lys- og lydanleggene med tilstrekkelig strøm, en kostnad på 600.000 kroner!

Bare lys- og lydutstyret fyller 15 trailere og lastebiler, og i tillegg flere mobilkraner for å løfte og holde høyttaleranleggene på plass.

- Tidligere dro de med seg aggregater på bussene, russ betjente både diesel og bensinaggregater. Nå har vi organisert alt. Det handler om sikkerhet, sier Nes.

Sikkerhet

Men med opp mot 7.500 deltakere blir ikke tre førstehjelpsposter arbeidsledige. I fjor fikk 400 bistand fra Norsk Folkehjelp.

- Det handlet om alt fra å gi en hodetablett eller plastre en finger til to innleggelser på sykehuset. Men i alt vi gjør rundt russetreffet tenker vi sikkerhet. Vi bruker kun voksne vakter, mødre og fedre fra organisasjonslivet i distriktet, i tillegg til et profesjonelt vaktselskap.

Målet er at russen skal de se en voksen vakt i gul vest uansett hvor de snur seg, sier Nes som har gjerdet inn hele området.

- Av to grunner; for at ingen andre enn russen skal komme inn, og for deres egen sikkerhet ved at ingen havner utenfor området. Vakter fra schæferhundklubben patruljerer i utkanten av området. Dessuten blir alle russebilene sjekket nøye før de slippes inn på området. Finner vi glassflasker eller griller, blir det tatt vare på i hittegodskontoret til de forlater området, sier Nes som samarbeider med brannvesenet om sikkerheten.

Blant annet har de bygget en egen brannslukningsvogn for arrangementet.

Fredag kl 12 starter festen - for 14. gang i Lillehammer. Og her er kanskje noen av dem som kommer:

Russerevy tjueti (Lillehammer)

Fjøsbook fra russen (Vinstra)

Bilder fra russerevyen (Gausdal)

Desse jentene har årets russebil

Best i test

Sju jenter på én russebil

Artikkeltags