NTP: Dobbeltspor til Lillehammer innen 2034

 JERNBANESATSING: Kjetil Kjenseth (V), Toril Kristiansen (leder i Oppland KrF) , stortingspresident Olemic Thommessen (H) og Harald Eivind Bakke (Frp) møtte på Lillehammer stasjon for å orientere om hva regjeringens jernbanesatasing vil bety for Lillehammer.

JERNBANESATSING: Kjetil Kjenseth (V), Toril Kristiansen (leder i Oppland KrF) , stortingspresident Olemic Thommessen (H) og Harald Eivind Bakke (Frp) møtte på Lillehammer stasjon for å orientere om hva regjeringens jernbanesatasing vil bety for Lillehammer. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringen foreslår i Nasjonal transportplan å ferdigstille dobbeltspor til Åkersvika ved Hamar i 2024 og ferdigstille dobbeltspor til  Lillehammer i 2034.

DEL

Når dobbeltspor ferdigstilles til Lillehammer ti år etter Hamar, blir reisetiden mellom Oslo og Lillehammer cirka  1 time og 30 minutter. Dette muliggjør to tog per time i grunnrute, ifølge forslaget til Nasjonal transportplan (NTP).

Reisetiden til Hamar fra Oslo blir rundt en time. Ifølge NTP skal stasjonen på Hamar utvikles til et moderne knutepunkt.

Forsinket

De opprinnelige planene om InterCity og dobbeltspor til Lillehammer innen  2030 er dermed forskjøvet noe ut i tid. Årsaken til forsinkelsen er at Høyre og samarbeidspartiene vil få på plass en ny jernbanetunnel i Oslo først, tidlig på 2030-tallet.

De borgerlige partiene gir for øvrig grønt lys for bygging av dobbeltspor på det ytre Intercity-triangelet helt til Lillehammer, Halden og Skien. Prislappen for dette er 52 milliarder kroner.

Mens statsminister Erna Solberg orienterte fra nasjonal transportplan på Oslo S møtte opplandspolitikerne på Lillehammer stasjon.

Kjetil Kjenseth (V), Toril Kristiansen (leder i Oppland KrF) , stortingspresident Olemic Thommessen (H) og Harald Eivind Bakke (Frp) møtte på Lillehammer stasjon torsdag morgen  for å orientere om hva regjeringens jernbanesatasing vil bety for Lillehammer.

Les også: - Det blir Intercity til Lillehammer i ny transportplan

                   Frykter dobbeltsporet glipper 

1000 milliarder

Statsminister Erna Solberg (H) sier at regjeringen vil sette av tusen milliarder kroner til nasjonal transportplan i de kommende tolv årene (2018-2029).

– Dette er historisk, og det er et kjempestort beløp, sa statsministeren da de to regjeringspartiene og lederne for støttepartiene orienterte om Nasjonal transportplan på Oslo S torsdag.

 Les også: Veg- og banekarameller i Nasjonal Transportplan 

Solberg poengterte at ressursene må brukes på en enda bedre måte og la til at forfallet på vei og jernbane er blitt redusert for første gang på ti år.

– Dette er en veldig omfattende plan, og det gjenstår en del som vi ikke er ferdige med. Planen skal bidra til mer effektiv transport, verdiskaping og en mer klimavennlig fremtid. Planen vil bli lagt fram i sin helhet før påske, sa Solberg. (NTB)

GD kommer tilbake med mer om Nasjonal transportplan.

Les også: - Dobbeltsporet skal til Lillehammer

                 – Viktig for reise- og næringslivet 

Artikkeltags