Fulle busser og timer i bilkø preger trafikken mens lokførerne streiker, og fredag blir det klart om enda flere ansatte tas ut. Frp ber partene sette seg ned og snakke sammen.

Streiken ble trappet opp med 47 lokførere fra lørdag, og til sammen er 118 nå tatt ut. Bare på Østfoldbanen rammes rundt 20.000 reisende hver dag etter opptrappingen, opplyser NSB.

Ifølge Østlandets Blad var det rett før klokka åtte tirsdag 125 minutter forsinkelse på strekningen Tusenfryd-Bjørvika. Mens normal reisetid er 19 minutter, tok det tirsdag morgen 144 minutter.

Møtes fredag

Fredag møtes streikekomiteen i Norsk Lokomotivmannsforbund for å vurdere en opptrapping av streiken, opplyser leder Rolf Ringdal til NTB. Fra et eventuelt varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene. Medlemmene arbeider i NSB og NSB-eide CargoNet.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september.

Ingen samtaler

Det har ikke vært samtaler mellom partene, ifølge forbundslederen.

– De er ikke interessert i å diskutere de reelle problemstillingene, sier forbundslederen.

Konsernsjef Geir Isaken i NSB er enig i at det trengs en nasjonal standard.

– Men vår motpart ønsker at NSB ensidig skal forplikte seg i en tariffavtale. Tariffesting av opplæringskrav i vår tariffavtale gir ikke en nasjonal standard. NSB ønsker fortsatt høy sikkerhet og god kvalitet på opplæringen av lokomotivførere, men en standard må settes av norske myndigheter, uttalte Isaksen i en pressemelding da streiken ble trappet opp.

Frp: Må komme til enighet

– Partene i lokførerstreiken må sørge for at streiken avsluttes. Den rammer nå passasjerene så hardt at det er uforsvarlig å ikke finne en løsning, sier Erlend Wiborg (Frp), nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

– Denne streiken rammer kun en uskyldig tredjepart, innbyggere og næringsliv. Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB-ledelsen må nå ta samfunnsansvar og få togene tilbake i rute. Jeg forventer at partene nå umiddelbart setter seg ned, fortsetter han.

Også utenom Østlandet

Streiken blant lokførerne har først og fremst rammet Østlandet, men noen av togene mellom Oslo og Bergen, samt togene på Vossebanen og i Arnalokalen er også blitt innstilt. Streikeregelverket gjør at NSB ikke kan sette opp alternativ transport i form av busser for tog.

NSB oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert via NSBs app og nettsider, ettersom det er endringer fra dag til dag når det gjelder hvilke avganger som er berørt.