Satt oppe hele natta og svarte hissige kommentatorer

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Puben Felix i Lillehammer er plutselig blitt internasjonalt kjent fordi den nekter folk med Canada Goose-jakker adgang.

DEL

– Helt sykt, sier Eirik Billy Norheim, fra gammelt av Mr. Felix personlig, Nå har det lenge vært Melina Næss Nilsen som er daglig leder på Felix pub & scene.

LES OGSÅ: – Canada Goose? Beklager, du kommer ikke inn her

Hun har hatt det travelt i helga, hun også, etter at GDs nettavis gjorde verden kjent med at Felix Pub og Scene ikke vil slippe inn folk iført Canada Goose-jakker.

Én times søvn

– Jeg fikk bare én times søvn i natt, sier Melina Næss Nilsen idet hun åpner puben søndag kveld.

De andre timene brukte hun til å svare de mange hissigproppene som skrev innlegg på sosiale medier om det «idiotiske» påfunnet på Felix. Mange flere innlegg var positive, men Nilsen prioriterte tida på de negative.

– Jeg svarte bare de som er hissige. Det er de som har misforstått vi må prøve å forklare hvorfor vi gjør dette, men jeg rekker ikke alle. Det er litt sårt, sier hun

Eirik Billy Norheim hadde det travelt med nettet i helga, han og. Det var han som la ut pressemeldingen fredag kveld, men det var Nilsen som var arkitekten, sier han.

– Canada Goose-jakker er per i dag kanskje det mest brukte klesplagget i kategorien «klær som er skapt av lidelser». Det har på mange måter blitt et symbol på dyremishandling, sier Norheim til GD.

– Kritikerne sier at også mange andre klær produseres på uetisk vis?

– Om alternativene er å enten engasjere seg i alt som er ille her i verden, eller ingen ting, da gir jeg opp.

– Dyremishandling

I pressemeldingen skriver Norheim at «siden vi er opptatt av dyrevern vil vi nekte adgang til gjester som har på seg «antrekk» av merket Canada Goose. Canada Goose er et merke som bruker dun og fjær fra gjess som tvangsfôres gjennom lange rør som presses ned i halsen, slik at leveren deres øker i størrelse, for å lage den såkalte «delikatessen» foie gras. I tillegg bruker de pels fra coyoter som fanges med fotsakser. Ingen av disse formene for dyremishandling er tillatt i Norge».

Voldsom respons

56.000 hadde lest saken på gd.no innen kl. 20.00 søndag kveld, i tillegg til et ukjent antall lesere på nettavisene til riksaviser og NRK. Dyrevernorganisasjoner i inn- og utland linket saken til sine nettsider. Tusenvis av «likes» er blitt Felix til del på facebooksida til NOAH – for dyrs rettigheter. Og ikke minst Felix selv har hatt kolossal pågang på Facebook-sida. I løpet av helga ble flere hundre debattinnlegg skrevet på Felix’ og GDs Facebooksider. GDs nettsak har blitt delt 10.000 ganger på Facebook i løpet av 24 timer.

– Har noen prøvd å komme inn på Felix med de forbudte jakkene?

– Noen. Ei jente bare skyndte seg hjem og byttet. Hun kom tilbake i andre klær, like blid. Og så har det vært noen kranglefanter, sier Nilsen.

– Vi på Felix ønsker ikke å stigmatisere noen, men tanken bak å nekte folk med dette antrekket, er at vi ikke ønsker at andre gjester skal se slike jakker og tenke «den var fin, en slik vil jeg også ha». Vi er først og fremst et utested, men det er mange i Felix-miljøet som er engasjert i dyrevernarbeid, og for oss er dette en symbolsk handling. Det er en liten «statement» fra vår side, men vi ønsker også å gjøre det som et ironisk grep overfor andre utesteder som kjører antrekksregler. Det er så mange dårlige unnskyldninger for å nekte uønskede folk inngang, så dette er også et humoristisk skråblikk fra vår side, sier Eirik Billy Norheim.

Det lyktes ikke GD å få kommentar fra noen representant for Canada Goose i helga. På nettstedet canada-goose.com/story/policy hevder de imidlertid å ha dokumentasjon på at de følger de regler som gjelder.

Mangeårige engasjement

Folkene på Felix er kjent for sitt mangeårige engasjement for dyrevern. Under navnet «Lillehammer og omegn dyrevernlag» drev de det berømmelige kattehuset i Løkkegata til det råtnet på rot og ikke lenger var beboelig, selv for katter. Organisasjonen er nå nedlagt, men Nilsen forteller at hun seinest i jula reddet fem katter. Nå har hun nettopp funnet nytt hjem til den siste av dem.

LES OGSÅ: – Det er bra med et slikt standpunkt mot dyremishandling

LES OGSÅ: – Canada Goose? Beklager, du kommer ikke inn her

LES OGSÅ: Jakker for titusener stjålet

LES OGSÅ: Dyre jakker selger som aldri før

Artikkeltags