Arne Ulvolden (82) fra Otta er med i tv-serien "Samuel og bestefar": - Samuel har lært meg å leve

FALLSKJERM: Livet leves til det fulle.

FALLSKJERM: Livet leves til det fulle. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I TV2s nye serie "Samuel og bestefar", møter vi Arne Ulvolden (82), som vokste opp på Selsverket og barnebarnet Samuel Messie (25).

DEL

SEL: Første episode ble sendt mandag 21. mai, blir sendt på mandager og inneholder tre episoder der de to drar verden rundt for å realisere bestefarens drømmer.

Samuel seilte med Berserk, men var ikke med på den skjebnesvangre turen der båten forsvant i Antarktis og flere kamerater mistet livet. Han tok det tungt og måtte ta en pause, og flyttet til bestefaren på en øy utenfor Bergen.

– Ideen kom etter at jeg flyttet til bestefar. Jeg innså hvor mange drømmer han hadde som han ikke hadde fått oppfylt, og syntes det var synd å ikke gjøre noe med dem, sier Samuel, som overtalte bestefaren til å bli med på reise.

– Neste år blir du 80 år. Da skal vi to reise til Papua Ny-Guinea, sa Samuel, men jeg var ikke like overbevist i starten, humrer bestefar Arne Ulvolden.

Tre dager før avreise dukket han opp med billetter og sa de skulle på tur. Og slik ble det.

– Vi har reist jorden rundt. Seilt, dykket ved Great Barrier Reef, hoppet i fallskjerm, bodd på en øde øye og lett etter en bortkommet venn av bestefar. Men om vi finner ham, må du se i serien, sier Samuel, som mener bestefaren har gått fra å være en bondegutt fra Gudbrandsdalen til å bli en havets mann.

BESTEVENNER: Arne Ulvolden og Samuel Massie i serien Samuel og bestefar TV2.

BESTEVENNER: Arne Ulvolden og Samuel Massie i serien Samuel og bestefar TV2. Foto:

Drømte om å mønstre på hvalfangstskute

Selv forteller Arne at han som 16-åring aller helst ville mønstre på en hvalfangstskute og dra ut på eventyr. Slik skulle det ikke bli. Det ble befalsskole og lærerskole og etter hvert logopedutdanning. Han jobbet på flere spesialskoler på Otta i Molde og Ålesund, og havnet til slutt i Bergen i 1975. Alle drømmer var skrinlagt helt til barnebarnet tok grep.

– Samuel har tatt seg av meg på fantastisk vis. Alle skulle hatt et slikt barnebarn, roser Arne.

Han er sikker på at han har fått år lagt til livet – og liv lagt til disse årene.

– Vi har reist flere turer, opp til fire måneder om gangen. Det har vært fantastisk å reise med Samuel. Jeg har lært så mye av ham og vi er veldig nær hverandre.

Arne mener han har forandret seg på grunn av turene med Samuel.

Samuel strevde med å få meg ut av komfortsonen og ut av hytta i Øygarden, men dette har forandret meg veldig mye. Jeg har lært å leve, gjøre det jeg har lyst til, skille meg av med alt vrakgods, og leve!

Han mener også at turene har gjort ham frisk.

– Jeg har hatt hjerteproblemer og lever med kreft. Men nå har kreften stagnert og jeg er så frisk jeg ikke har vært på lenge. Jeg er blitt frisk av dette, at jeg har våget å gjøre ting og begynt å leve livet igjen. Og alt takket være Samuel og opplevelsene han har tatt meg med på, stråler bestefaren. 

Arne Ulvolden og Samuel Massie hopper fallskjerm.

Arne Ulvolden og Samuel Massie hopper fallskjerm. Foto:

Overlevde tyskernes mitraljøser under krigen

Arne Ulvolden hadde en sterk opplevelse under andre verdenskrig. Han var 4 1/2 år da krigen startet og det var kamper på Kvam.

– Tyskerne satte inn fly. Fire-fem av dem la seg helt ned i dalbunnen for å angripe stillingene ved Kvam. Far, jeg og brødrene min var i skogen for å lage til ved.

Men fireåringen ble utålmodig og ville hjem.

– Far trodde jeg rakk å springe hjem om det ble et lengre opphold mellom toktene, men jeg fikk beskjed om å kaste meg på bakken dersom flyene kom.

Ikke før han hadde begynt å løpe, kom flyene tilbake og gutten kastet seg ned.

– De åpnet ild mot meg og kulene pepret rundt kropp, hode og bein. De burde sett at jeg bare var en guttunge, sier Arne.

Moren så hva som skjedde og styrta ut. Som ved et mirakel ble ingen av dem truffet mens de sprang gjennom kuleregnet.

Samuel og bestefar TV2.

Samuel og bestefar TV2. Foto:

– Bestefar er min beste kompis

I skrivende stund sitter Samuel og redigerer filmopptak døgnet rundt. Alt er selvgjort, han har bare hatt litt hjelp til filming av en kamerat.

– Vi har fått en vanvittig respons på første episode. Da kjørte vi motorsykkel gjennom sydamerika. Det fortsetter også litt i neste episode. Da feirer vi julaften i Andesfjellene mange tusen meter over havet.

Som skolegutt ble Arne bedt om å holde foredrag om et land. Han valgte et land så langt unna Gudbrandsdalen som mulig – Chile – og drømte om å reise dit. Det har barnebarnet Samuel nå gjort noe med.

– Jeg skaffet MC, tok lappen, satte bestefar i sidevogna og startet eventyret mot Andesfjellet, forteller Samuel.

Han hoppet av egen karriere og jobb med "Skal vi danse" på TV2 for å oppfylle bestefars drømmer.

– Dette har vært den viktigste turen i mitt liv. Bestefar er min beste kompis. Det er interessant å snakke med ham og få ting satt i perspektiv. Det har mange på min alder godt av, sier Samuel, som mener de eldre heller ikke skal undervurdere den ungdommelige livsgnisten de kan få av de unge.

Samuel og bestefar levde blant stammefolk.

Samuel og bestefar levde blant stammefolk. Foto:

– Må bli 160 år for å oppfylle alle drømmer

– Jeg er så takknemlig. Jeg blir 90 år etter det her. Det er kombinasjonen av at Samuel har lært meg å leve og selve opplevelsen som har gjort det. Da blir man ung. Jeg skulle ønske mange andre kunne oppleve det samme, sier Arne.

– Blir det flere turer?

– Jeg tør ikke love noe, men det kan det bli. Jeg har en lang liste over steder jeg vil dra. For å oppfylle den må jeg leve til jeg blir 160, ler han.

Artikkeltags