Gå til sidens hovedinnhold

Selvmord er hysj-hysj

Artikkelen er over 7 år gammel

Det finnes ingen offisiell norsk statistikk over selvmord i trafikken. Temaet er for sensitivt.

LILLEHAMMER: Det omforente tallet er imidlertid ca. 15 tilfeller i året. Svenskene, som fører offentlig statistikk, har mellom 30 og 35 tilfeller i året.

– Selvmord i trafikken er tatt ut av ulykkesstatistikken. Når Statistisk sentralbyrå nå går ut med 188 trafikkdrept i 2013, er selvmordstilfellene tatt ut, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet Guro Ranes i Vegdirektoratet.Årsaken til at selvmordsulykkene er tatt ut, er at de formelt sett ikke er trafikkulykker. De skyldes ikke dårlig veg eller slett brøyting.

– Det er politiet som etterforsker ulykker og det er politiet som avgjør om det er snakk om et selvmord, sier Ranes.

Det kan det bli slutt på, selv om dette systemet også brukes i mange andre land.

– Det er snakk om at vi skal opprette en nasjonal gruppe for å klassifisere mulige selvvalgte trafikkulykker ulykker, slik svenskene gjør. Årsaken til det, er at det kan være vanskelig for det enkelte politikammer eller lensmannskontor å etterforske slik saker. Dersom det er et lokalt tilfelle, blir det sensitivt. Selvmord i trafikken handler ofte om psykisk helse, sier Ranes.Nå er det ikke bare selvmord som tas ut av den offisielle ulykkesstatistikken. Sjåfører som får illebefinnende og dør i en trafikkulykke, teller heller ikke med i ulykkesstatistikken.

– Å forebygge selvmord i trafikken spesielt, er vanskelig. Men midtrekkverk er effektive i den forstand at ingen sjåfør kan kjøre inn i en motgående tungtransport sier Guro Ranes.

Kommentarer til denne saken