Gå til sidens hovedinnhold

Sexsalget øker mot Birken

Artikkelen er over 7 år gammel

Samme uken som 17.000 Birken-deltakere inntar Lillehammer, er antallet prostituerte i Mjøsbyen betydelig høyere enn normalt. Flere har varslet sin ankomst fram mot helga.

Lillehammer: – Kan du møte meg i Lillehammer i helga?

– Ja, ikke noe problem, svarer Mari på engelsk.

Dette er et utdrag av en samtale GD hadde med en prostituert som kaller seg Mari på ett av nettstedene som tilbyr eskortetjenester i Oppland tirsdag.

På sin profil opplyser Mari at hun er i Ålesund, men vil på forespørsel være tilgjengelig i Lillehammer i Birken-helgen.

Hun har ikke booket hotellrom, men spurte om mulighetene for å møtes privat. Mari er ikke alene om det. Flere av dem som annonserer på nettstedet, varsler at de vil bli å finne i Lillehammer og omegn.

Festhelg i Lillehammer

GD har over en periode fulgt med på nettstedet, hvor Mari annonserer. Avisen får bekreftet at også politiet ser en økning i antall prostituerte som annonserer inn mot store arrangement i Lillehammer.

– Ja, jeg kan bekrefte at tendensen er klar. Jeg følger med på de tre fire sidene som ligger på nettet. De siste årene er det en tendensen at flere jenter tilbyr sine tjenester, både vinter og sommer, under større arrangement på Lillehammer, sier politioverbetjent Øyvind Bjerke i Gudbrandsdal politidistrikt.

Bjerke er leder for polititeamet som overvåker prostitusjonstrafikken i regionen.

Teamet holder jevnlig oppsyn med de mest kjente sidene. For to uker siden var det fire jenter, en gutt og en jentegutt som opplyste at de var i Oppland. Denne uken steg tallet til 28 annonser på det meste. Da opplyste 13 av de prostituerte at de holdt til i Lillehammer.

Til sammenligning har tallene i Hedmark ligget stabilt på noe under 20 i perioden GD har undersøkt. Dette er bare tall fra ett av nettstedene. Da NRK gjorde en liknende undersøkelse i november i fjor, fant de 19 annonser i Oppland.

– Sjekker interessen

Professor May-Len Skilbrei ved institutt for kriminologi og rettssosiologi har fulgt utviklingen på prostitusjonsmarkedet de siste 20 årene. Hun påpeker at økningen inn mot Birken kan være tilfeldig:

– Det er vanskelig å si hvor mye som er reelt. Det kan godt være at det er Birken, men det betyr ikke at de faktisk kommer dit, men det kan mer tyde på at de prostituerte tester ut interessen. Hun forklarer at dagboken på de nevnte nettstedene fungerer som en teoretisk turne.

– De blir oppringt og gjør avtalene på forhånd. Får de god respons så vurderer de å komme dit. Skilbrei forteller at det er mange hypoteser rundt at prostituerte trekker mot store arrangement, men det finnes lite dokumentasjon. – Det kan rett og slett være at det er våren som er i anmarsj, og det gjør det lettere for dem å reise.

Må ha booket rom i god tid

Hotelldirektør Kjetil Engum på Rica Victoria Hotel i Lillehammer sentrum mener på sin side at det blir mindre prostitusjon under arrangementer som Birken. – Nei, det er nok den perioden det vil være minst. I helgen er det ikke en seng å oppdrive på hotellene i Lillehammer. De må i så fall ha booket lenge i forkant.

Direktør Bent-Cato Danielsen på Hunderfossen Hotell & Resort har ikke registrert en slik økning i Lillehammer, men har sett fenomenet før.– Tidligere erfaringer, både nasjonalt og internasjonalt, viser at det er økning av prostitusjonstrafikken rundt arrangementshelger. Jeg tror ikke Lillehammer skiller seg særlig fra det.

Kommentarer til denne saken