Sier nei til svensk ulv i Norge

Utsetting av svensk ulv kan føre til høyere ulvestand i Norge.

Utsetting av svensk ulv kan føre til høyere ulvestand i Norge. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

For reven trasker over landegrensen. Det er problemet når svenskene nå vil sette ut ulveunger.

DEL

Det svenske naturvårdsverket planlegger å sette ut et tjuetall ungulver som er avlet fram i dyreparker. Dette gjør de fordi EU krever at ulvestammen skal styrkes genetisk.

All ulv på den skandinaviske halvøya tilhører en stamme med samme opphav. Rovviltnemda i Oppland mener en utsetting av ulv på svensk side ikke gir et tilskudd til svensk ulv, men et tilskudd til den svensk-norske ulvestammen.

Et enstemmig nemnd krever nå at det svenske naturverkstedet, som vil stå for en eventuell utsetting av ulveunger, skrinlegger denne planen. De vil også at norske riksmyndigheter straks tar skritt ovenfor svenske myndigheter til støtte for dette kravet.

- Fordi ulver ikke respekterer nasjonsgrenser betyr utsetting av ulv på svensk side av grensen også økning av ulvebestanden på norsk side uten mandat i norske politiske vedtak. Derfor må Sverige forpliktes til å ta avgjørende hensyn til at et slikt tiltak betyr et direkte inngrep i norsk rovviltforvaltning, i strid med norsk politikk, skriver nemnda i sitt møtereferat.

Artikkeltags