- Skader for millionbeløp

VEKKET NABOENE: Jens-Christian Hveem og samboer Idag Haug våknet i 03-tiden. Da var vannmassene på vei. I all hast fikk de banket på alle dørene og vekket naboene. FOTO: PRIVAT

VEKKET NABOENE: Jens-Christian Hveem og samboer Idag Haug våknet i 03-tiden. Da var vannmassene på vei. I all hast fikk de banket på alle dørene og vekket naboene. FOTO: PRIVAT

Artikkelen er over 4 år gammel

Beboerne i Røyslivegen 6 i Lillehammer fortviler etter å ha fått leilighetene ødelagt av styrtregnet mandag.

DEL

- Klokka tre hørte jeg at Åretta var bråkete. Da jeg gikk ut og tittet var vannet på vei, forteller Jens-Christian Hveem.

- Etter 20 minutter var det oversvømmelser og vannet gikk inn i leilighetene. Jeg ringte politiet, men de hadde allerede fått beskjed om det som skjedde her på Røyslimoen, sier Hveem, som er styreleder i sameiet Røyslivegen 6.

Begynte mandag kveld

Flere kraftige regnbyger hadde skyllet ned over det gule borettslaget i Røyslivegen 6 på Lillehammer, da Hveem og hans samboer Ida Haug gikk og la seg mandag kveld.

Skylaget lå lavt over hele byen ved Mjøsa og tåka sto tykk og tett nordover opp Gudbrandsalslågen. Få forstod imidlertid hva den klamme temperaturen, værmassene og regnskyen var et varsel om.

Ida Haug ringte GD i 04-tiden. Da hadde vannet forlengst trengt inn i de åtte leilighetene i første etasje. Strømmen var gått. Telefonlinjene døde. I de fire leilighetene i etasjen over var det fortsatt mulig å få kontakt med omverden.

Løp rundt og vekket naboer

- Vi løp rundt til naboene og vekket dem opp. Etterpå bar vi det vi kunne ut i biler. Vi dekket til ting i husene med tepper. Vi løftet vekk og flyttet på ting som kunne bli ødelagt av vannet. Her jeg står flyter en motorsykkelhjelm omkring på stuegulvet. Alt fløt omkring. Gulvplanker. Eiendeler. Alt skjedde fort. På en time var alt oversvømmet, fortalte Ida Haug da hun rignte GD i 05.30-tiden tirsdag morgen.

Mange berørt

Det bor rundt flere tusen mennesker i Vårsetergrenda og Røyslimoen. Rundt Røyslivegen ligger barneskoler og barnehager.

- Flere hundere mennesker er omfattet av dette. Vi er så å si isolert og avstengt fra omverdenen. Heldigvis har jeg og samboeren fri. Men andre skulle ha reist på jobb, sa Haug til GD i morgentimene.

Da GD ankom innkjøreselen til sameiet i Røyslivegen 6 tirsdag morgen, fosset Åretta støyende stor og aggresiv forbi innkjøringen. Midt inne på plassen badet biler i vann, en buss sto halvveis i grøfta og et Fretex-kasse var halveis druknet.

Andre steder var det umulig å komme forbi, verken til fots eller med bil.

Tilsvarende skader i fjor

Jens-Christian Hveem, styreleder i Røyslivegen 6, sier det ikke er første gangen at sameiet er rammet av flom.

- Vi hadde tilsvarende skader i fjor. Da var det skader for fiire og en halv million kroner, sier han.

Hva prislappen blir etter mandagens styrtregn, gjenstår å se.

Artikkeltags