- Det har kommet for mye snø

MEST SNØ: Ifølge målestasjonene er det Grotli i Skjåk kommune som har størst snødybde i norge akkurat nå. Bildet er tatt mandag 13. november.

MEST SNØ: Ifølge målestasjonene er det Grotli i Skjåk kommune som har størst snødybde i norge akkurat nå. Bildet er tatt mandag 13. november. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Vinterdestinasjonen Grotli har et luksusproblem.

DEL

Tor Bruland på Grotli hyttegrend vet nesten ikke hva han skal mene etter at Grotli har fått 50 centimeter med snø siden søndag.

Stedet som har den største snødybden i Norge er for øyeblikket Grotli (872 meter over havet). Hver dag blir snømålingene oppdatert fra målestasjonene og Grotli ligger øverst på lista i Norge med en snødybde på 68 centimeter. Rett bak følger Bjorli med en snødybde på 64 centimeter. I realiteten har enkelte steder både på Grotli og Bjorli mer enn den offisielle statistikken.

LES OGSÅ: Bjorli har fått 72 centimeter med snø

- Målt 95 centimerer snø

- Vi har målinger som viser at det er nesten en meter med snø her. Rett utenfor hytta vår har vi målt 95 centimeter i snødybde. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men det er nesten i overkant mye. Dette er for mye på en gang, men vi skal jo leve av den, så det er vel bra at det har kommet så mye. Personlig er jeg ikke så glad i snø, men det er til glede for de som bruker området her og alpinanlegget, sier Bruland.

Han og kona Anna Bruland er godt vant med store snømengder på Grotli.

- Men vanligvis bruker snømengdene å komme i januar og februar. At det har kommet så mye så tidlig er veldig uvanlig, sier Bruland.

NESTEN EN METER: Mandag ble det nesten målt en meter snø på Grotli.

NESTEN EN METER: Mandag ble det nesten målt en meter snø på Grotli. Foto:

- Uvanlig med så mye tidlig snø

Kona Anna forteller at det er sjelden det kommer så mye snø så tidlig.

- Det ble etablert værstasjon her på Grotli i 2008. Jeg har som hobby notert snødybden den har registrert for hver dag. Gjennomsnitt for tidligere 15.november de ni forrige årene har vært 15,3 centimeter. Så at det er 68 centimeter nå er svært unormalt, sier Anna Bruland.

Mannen jobber som snikker og er vaktmester i hyttegrenda på Grotli.

- Det er ganske dyp snø å kjøre snøskuter i nå ja. Det er vel og vanskelig å ta seg fram på fjellski, men det er populært å ta seg turer til Krosshø og Skridulaupen fra her, sier Bruland.

- Mange får seg en overraskelse

Andre utfordringer snøen skaper på Grotli er at det biler og lastebiler har visse problemer med å komme seg fram.

- Brøytebilene på riksveg 15 mellom Skjåk - Stryn kjører for fullt, og trailere kjører seg fast på busslommer og parkeringsplasser. I terrenget er det over 50 centimeter løssnø, og de som skal inn til hyttene får seg noen overraskelser, sier Anna Bruland.

SNØ: Det er populært å gå til Skridulaupen og Krosshø fra Grotli.

SNØ: Det er populært å gå til Skridulaupen og Krosshø fra Grotli. Foto:

Artikkeltags