– Det er sjelden vi går til et så drastisk skritt, men skyting har forårsaket branner tidligere, og i overskuelig framtid er det ikke noen utsikt til bedring i været - i hvert fall fra synspunktet til en brannsjef som går rundt og er engstelig for brannfaren om dagen, sier brannsjef Birger Bakken i Lillehammer.

Brannsjefen kan også gjøre vedtak om forbud mot kantslått og skogsdrift, men dette er foreløpig ikke gjort noen steder i Gudbrandsdalen.

– Statens vegvesen har på eget initiativ vurdert brannfaren ved kantslått til så stor at de har stanset dette, sier Bakken.

Kan bli anmeldt

Han oppfordrer publikum til å opptre så ansvarlig som mulig, og avstå fra å bruke engangsgriller, som er omfattet av totalforbudet mot bruk av åpen ild.

– Dersom vi får melding om at folk brenner noe, så reiser vi ut og slokker det, og ved stor grad av uaktsomhet kan vedkommende bli anmeldt.

Les også: Folk gir blaffen i grillforbud – brannvesenet fortviler

Foreløpig har det ikke vært noen tilløp til skogbrann i Gudbrandsdalen, og brannsjefen håper det fortsetter slik.

– Flere av restriksjonene kan oppheves dersom det blir mye regn, men når været endrer seg, ender det gjerne med tordenvær, og det liker vi heller ikke når det er så tørt.

Les også: Livredd for skogbrann

Restriksjoner også i norddalen

Brannsjef Åge Tøndevoldshagen i Dovre og Lesja sier at han foreløpig ikke har nedlagt forbud mot å bruke skytebaner, men understreker at eieren selv må gjøre de nødvendige risikovurderinger.

– Jeg har seinest i dag hatt tre-fire henvendelser om akkurat dette, og flere skytterlag har besluttet å opphøre aktiviteten foreløpig.

I Vågå vedtok brannsjefen tirsdag at skytebanen i kommunen er stengt med umiddelbar virkning.

Brannsjefen i Midt-Gudbrandsdal har også vedtatt i dag at alle skytebaner i Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron er stengt med umiddelbar virkning fram til fredag 8. juni.