Framtiden er usikker etter at Norske Skog slo seg konkurs

Oslo, Norway 20150715.
Illustrasjonsbilder: Logoer, Oslo. Norske Skog
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oslo, Norway 20150715. Illustrasjonsbilder: Logoer, Oslo. Norske Skog Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Styreleder Terje Uggen i Mjøsen Skog håper en norsk eier vil kjøpe opp fabrikkene i løpet av kort tid.

DEL

Det tradisjonsrike konsernet sendte tirsdag ut en børsmelding hvor det kom fram at de vil levere inn begjæring om konkursbehandling. Det skjer etter at selskapet i lang tid har prøvd å få skuta på rett kjøl. I børsmeldingen opplyses det at driften av papirfabrikkene går som normalt.

– Det forventes at konkursprosessen i det børsnoterte morselskapet ikke vil få særlige konsekvenser for driften ved Norske Skogs sju papirfabrikker, og at driften vil fortsette som normalt og alle kunder vil fortsette å motta kvalitetsprodukter fra Norske Skog som før, sier styreleder Christen Sveaas i Norske Skogindustrier ASA til NTB.

Les også: To nye skogområder vernes i Gudbrandsdalen

Det har vært jobbet hardt med en redningsplan i konsernet. Samtidig har de jobbet med en beredskapsplan for hva som nå skal skje. Likevel er det mange usikkerhetsmomenter rundt fortsettelsen.

Les også: Selvhogst av juletrær stadig mer populært – her kan du hogge ditt eget juletre

Mye er usikkert

Ifølge nettstedet E24 sluttet konsernet å betjene sin gjeld i sommer. Det er igangsatt et arbeid for å auksjonere bort fabrikkene.

– Hva det ender med er fortsatt usikkert. Vi håper det kommer noe ut av auksjonen, slik at det kommer en norsk eier inn. Vi håper at det ender med et eierskap som akter å drive norske fabrikker og utvikle de videre, sier styreleder Terje Uggen i Mjøsen Skog til GD.

Kjell Inge Røkke og Aker har gått sammen med den største kreditoren Oceanwood, og Aker har uttalt en industriell ambisjon om å overta styringen av skogkonsernet, skriver E24.

Les også: Kjøper treverk fra utlandet i stedet for fra skoglandet Norge

De skal ha lovet å legge inn bud i auksjonen om ingen andre gjør det.

– Hvis Norske Skog utvikler seg videre under nye eiere, vil det bidra tungt til at massevirkesituasjonen i Norge bedres. Det vil gi økt etterspørsel, sier Uggen.

– En stor skuffelse

Styreleder Christen Sveaas og resten av styret har siden deres inntreden 24. august jobbet med å få til en løsning mellom aksjonærer, de usikrede kreditorene (de som har lånt konsernet penger uten å ha pant i fabrikkene) og de sikre kreditorene (de som har pant i fabrikkene).

Sveeas er skuffet over at dette ikke lot seg gjøre.

– Beslutningen i styret om å begjære oppbud er fattet med stor skuffelse over ikke å ha kommet i mål med dette arbeidet, sier han til NTB.

Administrerende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund er også skuffet over konkursåpningen.

– Det er forferdelig trist at det som en gang var et av Norges aller største og mest lønnsomme industrikonsern nå er gått konkurs, sier Lahnstein til NTB.

Artikkeltags