Kristine Rønn (17) fra Harpefoss i Sør-Fron er utvekslingsstudent i Boulder City, ti minutter utenfor Las Vegas. Det er bare seks uker siden hun pakket kofferten og dro til USA for å starte skolegangen som senior ved Boulder City High School.
Søndag kveld, amerikansk tid, gikk en 64-år gammel mann amok med automatgevær under countryfestivalen Route 91 Harvest, under utendørskonserten til en av USAs mest kjente countryartister, Jason Aldean i Las Vegas. Så langt er 58 personer bekreftet drept og mer enn 500 mennesker såret.
- Det er en ting å lese om at noe slikt skjer andre steder i verden, men å våkne opp til nyheten om at det har skjedd HER, da ble jeg selvsagt redd, forteller 17-åringen fra Harpefoss.
Mobilen full av bekymringsmeldinger
Kristine skjønte fort at noe var alvorlig galt da hun våknet mandag morgen med mobilen full av tapte anrop og bekymringsmeldinger fra venner og familie.
Heldigvis kunne hun berolige dem alle med at hun var trygg og at hun ikke hadde vært på konsert i Las Vegas. Men hun er skremt over alle som er blitt drept bare ti minutter unna. Grusomhetene kommer tett på.
- Jeg kunne nesten ikke tro det som hadde skjedd. Det er vanskelig å oppleve noe slikt når du er langt hjemmefra, men det gjør også oppholdet sterkere. Jeg angrer ikke på at jeg dro hit. Dette kunne skjedd i Norge også.
Alle aktiviteter avlyst
Ved skolestart mandag, ble elevene informert om hva som hadde skjedd.
- Vi fikk vite at det var en mann i 60-årene som hadde leid et hotellrom utenfor konsertlokalet og som startet å skyte under konserten. Folk trodde først det var fyrverkeri, men mannen hadde ti rifler med seg på hotellrommet. Skytingen varte i cirka fem minutter, før politiet brøt seg inn på hotellrommet. Skytteren er nå død, men dødstallet er oppe i 59 og over 500 er såret. Det er helt ekstremt, forteller Kristine, helt skjelven i stemmen.
Alle aktiviteter etter skoletid ble avlyst av sikkerhetshensyn.
- Men i morgen tror jeg de prøver å ha vanlig skoledag igjen.
- Ikke alle vil prate om det
Massakren var naturlig nok samtaleemne denne mandagen, og folk samlet seg for å vise støtte.
- Folk viser støtte ved å gråte og le sammen, klemme hverandre og ved å vise sympati og kjærlighet for dem som er eller har noen som er rammet! Det er en fin ting.
Men ikke alle vil prate om det forferdelige som er skjedd.
- Jeg merker det er forskjell på hvordan folk velger å ta dette. Noen er veldig åpne og har behov for å prate, men en stor andel velger å ikke prate om det: Nesten later som det ikke har skjedd. Men det er forståelig det også, for det har vært en tøff dag!
Lever som normalt
- Tar du noen forholdsregler framover?
- Jeg må bare prøve å leve så normalt som mulig, men dette viser at en må være mer obs i alle situasjoner og på ting en begir seg ut på.
Las Vegas-konsert endte i blodig massakre
Minst 58 mennesker ble drept i Las Vegas-massakren, som er den blodigste i nyere amerikansk historie. Ingen kjenner motivet til den 64 år gamle gjerningsmannen, skriver NTB.
Over 500 mennesker ble såret da 64 år gamle Stephen Craig Paddock, en pensjonert hvit regnskapsfører fra Mesquite i Las Vegas-området åpnet ild mot publikum på en utendørskonsert med en av USAs mest kjente countryartister Jason Aldean søndag kveld.
Paddock befant seg i 32. etasje på Mandalay Bay Hotel and Casino og var væpnet med over ti automatvåpen. Han avfyrte flere hundre skudd ut av vinduet. En drøy time etter at skytingen stanset, stormet politiet hotellrommet hans og fant ham død. Gjerningsmannen blir beskrevet som en ensom ulv, og motivet for massedrapet er foreløpig ukjent. En ikke navngitt tjenesteperson som Reuters har snakket med, sier at Paddock hadde psykiske problemer.
Den ytterliggående islamistgruppa IS hevder i en kunngjøring at angrepet i Las Vegas er deres verk og at gjerningsmannen konverterte til islam for flere måneder siden. IS legger ikke fram opplysninger som bekrefter dette, skriver NTB.
Universiteter og høgskoler lanserer sikkerhetsnettside
Ifølge NTB har de fleste av landets universiteter og høgskoler har sluttet seg til en ny sikkerhetsnettside for studentene.
På den sikresiden.no kan man velge hvilket utdanningssted man ønsker å få nød- og kriseinformasjon, skriver Uniforum.
– Tanken er at det skal være enklest mulig å finne ut hva som er lurt å gjøre før og i nødssituasjoner, sier HMS- og beredskapsdirektør Anita Sandberg ved Universitetet i Oslo (UiO) til universitetsavisen.
Nettsiden har kategorier som brann, tyveri, nettsvindel og vold.
Høgskolen i Oslo og Akershus har vært prosjektleder for nettstedet.
Brorparten av landets institusjoner for høyere utdanning har bidratt med informasjon til siden. Per nå er det bare NTNU i Trondheim som ikke har tatt siden i bruk.