Slakter Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl får hard medfart i ny bok fra svensk forsker. Der kommer det frem påstander om rasisme og sexisme. Her er Heyerdahl fotografert på Påskeøya. (Foto: Privat)

Thor Heyerdahl får hard medfart i ny bok fra svensk forsker. Der kommer det frem påstander om rasisme og sexisme. Her er Heyerdahl fotografert på Påskeøya. (Foto: Privat) Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Svensk historiker beskylder Thor Heyerdahl for rasisme og sexisme i ny bok. - Svensken misforstår fullstendig, sier Thor Heyerdahl Jr.

DEL

Det er i boka "A hero for the atomic age" at svenske Axel Andersson fremmer sitt syn på Heyerdahls forskning. Han mener blant annet at Heyerdahl var ute etter å bevise at hvite mennesker i forhistorisk tid tok seg over til Sør-Amerika og hjalp aztekerne og mayaene med å bygge opp sine sivilisasjoner.

- Arbeidet hans lener seg på rasistiske teorier. Hva Thor Heyerdahl mente om slike ting har jeg ikke undersøkt. Jeg har jobbet med selve Kon-Tiki-historien, forteller Andersson til Dagbladet.

Det påpekes også at bare skandinaver var med på Kon-Tiki og ingen fra Polynesia eller Sør-Amerika.

Sexisme

En annen kritikk går på Heyerdahls kvinnesyn. Det påpekes at ingen kvinner deltok på Kon-Tiki.

- Ingen kvinner får være med ombord på den farefulle ferden. Og alle kvinner - innfødte som de hjemme - blir beskrevet som svake og sterkt underlegne i forhold til mannen, sier Andersson.

- Nordmenn primitive

Thor Heyerdahl jr. tar kraftig avstand fra påstanden fra den svenske forskeren.

- Svensken misforstår fullstendig. Man la noe helt annet i ordet rase den gangen enn vi gjør i dag, sier Thor Heyerdahls eldste sønn.

Han tilbakeviser også påstanden om at hans far manglet respekt for andre folkeslag.

- Min far hadde veldig respekt for det man kaller naturfolk. Han mente for eksempel at polyneserne hadde kommet lenger enn oss når det gjelder å leve i pakt med naturen. Var det noen han mente var primitive, så var det nordmenn.

- Gått ut på dato

Ikke er han enig i utsagnene om Heyerdahls kvinnesyn heller.

- Min far var en representant for mannfolk av sin generasjon. Hans syn på kvinner har gått ut på dato. Men kvinnesynet hans endret seg med utviklingen i samfunnet, sier Heyerdahl jr. til Dagbladet.

Artikkeltags