Slik blir Tretten kirke

Omtrent slik den blir Tretten kirke med det gamle tårnet tilbake på plass. Bildet er manipulert!

Omtrent slik den blir Tretten kirke med det gamle tårnet tilbake på plass. Bildet er manipulert! Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Tretlingene ser ut til å få tårn på kirka si igjen. Ikke noe nytt, moderne tårn, riktignok, men originaltårnet fra 1727. Det er 4,50 meter høyt.

DEL

TRETTEN: Tømrermester Henning Olstad har hatt et oppdrag på Tretten de siste dagene. Han og Per Øystein Østensen har sett om de kunne gjenskape det opprinnelige tårnet fra 1727.

Det har de klart.

Tømmeret har ligget inne i containeren ved siden av kirka i 10 år. På de fire øverste stokkene har de to tømrerne funnet sporene etter sperrene og vinkelen på sperrene.

- Vi er 80 prosent sikre på at vi har funnet ut hvordan det opprinnelige tårnet så ut. Det var 4,5 meter høyt med pyramidetak, kledd med tjærebredd, liggende panel. Hele kirka var i sin tid svart, sier Olstad.

Alt intakt

Den liggende panelet finnes fortsatt. Den lå under den stående, hvitmalte panelet da tårnet ble demontert for 10 år siden. Alt ligger på lager, intakt.

- Betyr det at det tårnet som ble tatt ned aldri kommer opp igjen?

- I så fall må det bygges ei ny kirke. Hele problemet her, er at det ble bygget på et nytt tårn som ikke passet til den opprinnelige konstruksjonen. Kirka tålte rett og slett ikke tyngden av tårnet, og den tåler det i hvert fall ikke nå, sier Olstad.

Det neste 20 meter høye tårnet ble trolig satt opp ikke lenge etter at kirka ble bygget i 1727. Det var høyt, tungt og utsatt for vind. Når det blåste fra den ene retningen, la tårnets tyngde seg på tømmeret i motsatt retning.

Skader innvendig

Per dato er det akselererende skader inne i kirka, selv etter at tårnet ble tatt ned. Tidligere denne uka skulle organisten øve. Da fikk hun ikke opp pipedørene. Kirkens bærende konstruksjon hviler på orgelet.

- Det er ikke noen god løsning, sier Olstad.

Han mener løsningen med å sette opp igjen originaltårnet er både arbeids- og kostnadsbesparende. Dessuten vil gammeltårnet slite mindre på kirka. Det tårnet som nå står på bakken ved siden av kirka, veier 14 tonn. Gammeltårnet veier under det halve.

- Vi må endre klokkebukkene ved å føre dem tilbake slik de var, men egentlig er ikke dette noen stor jobb. Vi kunne begynt til uka vi, om vi hadde fått lov, sier Olstad.

Tretten kirke har i dag et lavt tårn som tretlingene omtale som ei ruke. Årsaken til det, er at pyramidetaket er svært lavt.

Da Olstad og Østensen målte vinkelen på brudehuset i kirkemuren, fant de ut at takvinkelen der var akkurat som takvinkelen i sin tid var på det opprinnelige tårnet; 55 grader.

Alt henger i hop. Det vil si hang i hop.

- Vi er blitt fortalt at tretlingene protesterte allerede da det nye tårnet ble satt opp. Tårnet var for digert for kirka. Tårnet er jo nesten like stort som hele kirka, sier Olstad.

Grevlinghi

Siden han først var på Tretten, krøp han også under kirkegulvet. Der fant han noen kister, et grevlinghi og litt annet rask.

- Men kirka står godt. Grunnarbeidet er godt, det finnes ikke fuktighet. Restene etter tømrerarbeidet før åpningen i 1727 er ferske og fine, sier Henning Olstad.

Til uka skal det være møte om saken, med folk fra Riksantikvaren kommunen og mer til. Rette vedkommende må ta stilling til to spørsmål; hva skal skje med selve kirken og hva skal skje med ideen om å sette opp igjen det opprinnelige tårnet.

Artikkeltags