Gå til sidens hovedinnhold

Slik rydder man et 70 meter høyt stup

Artikkelen er over 12 år gammel

Nå kan man igjen se elva.

Til sommeren øker turistverdien i Heidal. Sjoa-elva kan igjen beskues fra de vegfarende gjennom bygda.

Surnadal-selskapet Skog-kompaniet AS har i det siste ryddet vegskråninger og landskap for krattskog i Heidal - på en så effektiv måte at Sjoaeleva og annet kulturlandskap i Heidal igjen har dukket fram fra glemselen.

Maskiner med ti meter lange teleskoparmer og kniv i enden tar seg av de mest utsatte busker under ledninger og bak gjerder. Likevel var det manuelle ferdigheter som måtte til da et tre ytterst på stupet, 70 meter over Sjoa nedenfor Faukstadsvingen, skulle tas ned under åpen dagarrangementet onsdag. Bjørn Ola Fossbakken ble sikret med klatretau for sikkerhets skyld.

Takket være et sjeldent spleiselag der staten bidro med halvparten i krisemidler (150.000 kroner) og Heidal 2010, Vegvesenet, Telenor og Nasjonal turistveg bidro med like mye til sammen, har prosjektleder Ellen Anne Bergseng møtt bare velvilje for dette Nasjonalparkrike-prosjektet i Heidal, sier hun. Trevirket går tilbake til bygda og dermed blir lokalt næringsliv indirekte støttet også. Heidal Biovarme tar mesteparten av virket, men det «drypper litt» på private også i form av ved eller til dem som har private biovarmeanlegg. Kulturlandskapsprosjektet arbeider med til sammen fire utvalgte kulturlandskap der Heidal er med. Det søkes om flere midler så det er ikke sikkert det blir med dette. Det blir ryddet for 300.000 kroner fram til nyttår i denne omgang.