- Sliter med tilliten til Øygard

Ledelsen i Vågå Ap har problemer med tilliten til ordfører Rune Øygard etter det som fremkom i retten fredag, sier partileder Live Langøygard (til høyre).  Nestleder Odd Erik Sveen sier at opplysningene fra retten er årsak til at det er innkalt til ekstraordinært styremøte mandag.

Ledelsen i Vågå Ap har problemer med tilliten til ordfører Rune Øygard etter det som fremkom i retten fredag, sier partileder Live Langøygard (til høyre). Nestleder Odd Erik Sveen sier at opplysningene fra retten er årsak til at det er innkalt til ekstraordinært styremøte mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

- Vi har problemer med tilliten til Rune Øygard, sier leder i Vågå Ap, Live Langøygard. Partisekretær Raymond Johansen mener at Øygard ikke kan fortsette som ordfører.

DEL

Øygard-saken Styret i Vågå Arbeiderparti er innkalt til hastemøte mandag for å drøfte om Rune Øygard kan fortsette som ordfører i kommunen. Vågå Ap ble fredag informert om at den sentrale partiledelsen i Arbeiderpartiet mener at Øygard ikke kan fortsette.

– Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet fram i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sa partisekretær Raymond Johansen til NTB fredag.

– Jeg er kjent med at det skal være et ekstraordinært styremøte i Vågå Ap mandag kveld. Der regner jeg med at de kommer fram til en klok beslutning, tilføyde Johansen.

Han opplyser at det er enighet i partiledelsen om hvilke råd partiet sentralt skal gi i denne saken, og at det nå er kommet fram opplysninger som de ikke har vært kjent med.

Sterke reaksjoner

- Jeg vil ikke forskuttere utfallet av det ekstraordinære styremøtet mandag, sier leder i Vågå Ap, Live Langøygard til GD. Hun bekrefter å ha snakket med partisekretær Raymond Johansen på telefon fredag kveld. Hun sier at partiledelsen i Vågå har problemer med tilliten til Øygard etter det som kom fram i retten fredag, og at det også har kommet mange sterke reaksjoner fra partifolk og innbyggere ellers i bygda.

– Vågå Ap tar dette på høyeste alvor, sier Langøygard, og legger til at hun på møtet mandag skal videreformidle rådet fra Aps partiledelse, og dessuten fra fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Ap som har konkludert på samme måte.

- Ble dere overrasket over det som kom fram i retten fredag, eller hadde dere en frykt eller mistanke om at det kunne være slik?

- Personlig ble jeg overrasket, sier Langøygard.

Råd i fjor

Allerede da Øygard ble siktet for seksuell omgang med ei mindreårig jente for vel et år siden, ga partisekretær Raymond Johansen råd, den gang om at ordføreren burde søke permisjon. Øygard valgte imidlertid ikke å følge dette rådet, men lytte til andre rådgivere, ifølge det han har uttalt til GD tidligere. I retten fredag sa han at hans fremste rådgiver var kona Reidun, samt andre i sin nærmeste omgangskrets. Han søkte permisjon da tiltalen var tatt ut.

Sexprat på Skype

Fredag fikk retten høre hvordan Rune Øygard har snakket med den mindreårige jenta på chattetjenesten Skype. Chatten inneholdt kjærlighetserklæringer, intime meldinger og seksualisert kommunikasjon. Øygard selv omtalte noe av det som typisk tullprat, og andre meldinger som griseprat han ikke skulle vært med på. Han beklaget det sterkt flere ganger. Noe av dette skal ha foregått fra ordførerkontoret.

- Reagerer sterkt

Kjersti Stenseng, leder i Oppland Ap, sier at hun reagerer sterkt på det som kom fram i retten fredag.

- Som ordførere og fremste tillitsvalgt er du avhengig av full tillit. Den tilliten er veldig svekket, sier hun.

Opposisjonen reagerer

Deler av opposisjonen i Vågå kommune har allerede sagt at de mener ordfører Rune Øygard ikke lenger er skikket til ordførervervet, og krever hans avgang. Det største opposisjonspartiet i Vågå er rystet over detaljene som kom fram i Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag.

- Jeg tar ikke stilling til skyldspørsmålet. Men det som har kommet fram, viser at ordføreren har vist en oppførsel som er usømmelig og ikke en ordfører verdig, sier Tor Valdvik i Bygdalista.

Han legger til at de er voldsomt skuffet over Øygard, og at informasjonen som nå er kommet ut om samtaler som ordføreren har hatt med jenta fra sitt kontor, gjør tilværelsen helt uholdbar for ham som ordfører.

- Vi føler oss sviktet. Han er rett og slett ikke skikket for vervet. Jeg har snakket med folk i Vågå i dag som er så sjokkerte at de sier de ikke kommer til å få sove i natt. Går han av, vil det lette litt på det trykket som er i Vågå nå, sa Valdvik til GD fredag.

- For tidlig

Anders Gustav Bjørnsen i Senterpartiet sier at det for tidlig å si noe om hvorvidt Øygard må gå av som ordfører.

- Det pågår en straffesak, og den skal ha et utfall. Da får vi se hele bevissamlingen, sier han.

Men han påpeker at det som er kommet fram om Øygards opptreden overfor en 15-åring, samtidig som han omtaler seg som en omsorgsperson for jenta, ikke passer noe sted i samfunnet.

- Det er i liten grad forenlig med det å være ordfører, sier Bjørnsen.

Folkevalgt

Øygard er folkevalgt og ikke ansatt i partiet. Det må være kommunestyret i Vågå som eventuelt ber Øygard frasi seg vervet som ordfører.

Det er også mulig for det lokale Ap-laget, som har satt ham øverst på sin liste ved valg, å uttrykke mistillit og be ham gå. Hittil har Vågå Ap sagt at de har tillit til Øygard «inntil det motsatte er bevist».

Kommunestyret har innvilget Øygard permisjon med full lønn inntil saken er endelig avklart.

Artikkeltags