Gå til sidens hovedinnhold

23-åringen vurderte flere giftstoffer enn frostvæske

Artikkelen er over 3 år gammel

23-åringen, som er tiltalt for å ha forgiftet en medstudent på Nansenskolen, sjekket opp på internett hvilke giftstoffer han kunne ramme sin medstudent med.

Han erkjente ikke straffskyld etter tiltalen om grov kroppskrenkelse da rettssaken startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

Da 23-åringen forklarte seg i retten kom det fram at han hadde søkt på flere giftstoffer på internett før han bestemte seg for å blande frostvæske i medstudentens Pepsi Max 1,5 liters flaske.

LES OGSÅ: 23-åringen erkjente ikke straffskyld

– Jeg tenkte på flere måter å forgifte ham på. Jeg hadde en brainstorming og vurderte metanol, rottegift og marihuana. Både metanol og rottegift søkte jeg opp på nett og jeg fant ut at de var ganske skadelige, forklarte den tiltalte seg i retten.

– Slet med å sove

23-åringen var preget av å være i retten da han forklarte seg. Han forklarte at han i dagene før forgiftningen skjedde 15. januar 2016 at han slet med å sove om nettene.

– Jeg følte meg psykisk uvel i dagene før jeg blandet denne blandingen. Jeg opplevde et enormt stress, og hadde problemer med å sove. Jeg våknet midt på natten, og jeg har aldri vært i en sånn situasjon før, sa den tiltalte i retten.

– Ville gjøre ham uvel

Aktor, politiadvokat Stine Rigmor Grimstad, viste fram en rekke mailer og dagboknotater under utspørringen av den tiltalte i retten.

Grimstad viste flere eksempler der den tiltalte beskrev hvordan han skulle forgifte den fornærmede, og at forholdet mest sannsynlig var et resultat av et sjalusiforhold.

– Målet var å gjøre ham uvel i et par dager. Jeg ville endre litt på ting. Jeg var bitter. Jeg hadde ikke planer om å skade ham alvorlig, eller ta livet av ham. Planen var å putte noe frostvæske i drikken. Jeg hadde ikke tenkt å gjøre det flere ganger. Jeg var irritert over hans sosiale evner over mine. Han var veldig flink overfor de andre. På den tiden var jeg mest for meg selv og observerte de andre, sa 23-åringen i retten.

Han erkjente de faktiske forholdene i retten om å ha puttet frostvæske i brusen som sto i et kjøleskap i et fellesrom den fornærmede hadde tilgang til. I retten kom det fram at politiet gjorde beslag på to flasker. Den tiltalte blandet en flaske inne på rommet sitt først, men denne blandingen ble for sterk, forklarte den tiltalte.

Han gikk deretter til kjøleskapet og blandet i frostvæske i brusflasken ved et rom ved siden av kjøleskapet. Deretter satte han den tilbake i kjøleskapet som den fornærmede senere drakk av.

– Den fornærmede fikk i seg en mengde som tilsvarte en moderat, alvorlig forgiftning, sier politiadvokat Grimstad.

– Han hadde et sterkt forsett

Den totale mengden med frostvæske i flasken i kjøleskapet tilsvarte to ganger mengden av dødelig dose, mens den flasken som ble beslaglagt inne på rommet tilsvarte en dødelig dose tre ganger.

Det ble ikke tatt blodprøve av fornærmede.

– Tvil skal komme tiltalte til gode. Det er tvil opp mot forsettet. Det viktigste for oss som aktorat å vise fram det sterke forsettet for straffeutmålingen. Dette var ikke noen impulshandling, men noe han hadde syslet med en måned før det skjedde, sier Grimstad.

Forsvarer Svein Olav Bøen sier til NRK at mengden gift som fornærmede faktisk fikk i seg var så liten og ufarlig at tiltalen er for streng.

– Vi mener det er tvilsomt om forgiftningen kunne medføre alvorlig skade, sier Bøen til NRK.

Den tiltalte har forklart seg i retten så langt. Senere på dagen skal den fornærmede forklare seg i retten. Han har ikke fått noen senskader som følge av forgiftningen.