Fraråder ungdom å være til stede i rettsalen

17. juni starter rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett etter drapet på den 16 år gamle jenta fra Vinstra.

17. juni starter rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett etter drapet på den 16 år gamle jenta fra Vinstra. Foto:

- Vår anbefaling er at vi vil fraråde at ungdom som ikke eventuelt er innkalt som vitne, å være tilstede i rettssalen, sier spesialrådgiver ved RVTS Øst, Nils Petter Reinholdt.

DEL

VINSTRA: – Hvis noen likevel velger å delta, må de ha følge av foreldre og tilstedeværelse bør begrenses mest mulig. I tillegg bør de om mulig forberedes på hva som kommer av beskrivelser og detaljer, sier Reinholdt.

Han viser til erfaringene fra rettssaken etter terrorhandlingene 22. juli 2011. Senter for krisepsykologi var da tydelige: den faglige vurderingen konkluderte med at barn ikke burde være til stede.

Les også: Lokalsamfunnet ruster seg til den vanskelige rettssaken

Reinholdt kommer med følgende mestringsråd i forkant av og under rettssaken. Mestringsråd som formidlet til skoleelever og foreldre i Nord-Fron kommune i forkant av rettssaken 17. juni.

Normalisering av reaksjoner

Traumatiske opplevelser gir ofte sterke reaksjoner, men ikke alle kjenner på dette. Slike reaksjoner kan være plagsomt og noen vil trenge hjelp for å håndtere disse. Dette er normale følelser og reaksjoner i møte med så vanskelige ting som det som skjedde i fjor høst. Vær forberedt på at reaksjoner kan komme til å øke i intensitet når det nå nærmer seg rettssak. Både det å ha mye reaksjoner, og ikke ha så mye reaksjoner kan være normalt.


Vær sjenerøse med hverandre

Ungdom, og voksne, er forskjellige. Noen er mer sårbare enn andre, noen reagerer sterkere på ting enn andre. Andre er mer robuste og vil gjennom det kunne takle utfordringer bedre. De fleste av oss trenger mer nærhet og omsorg i slike situasjoner. Noen deler det meste og snakker lett om vanskelige ting. Andre gjør ikke det. Det er viktig å anerkjenne det. Vi har alle våre måter å takle vanskelige ting på og beskytte oss på. Respekter hverandres ulikheter.


Sett av tid til å gjøre ting som gjør deg godt

Forsøk å holde på de viktigste rutinene i hverdagen. Vær aktiv i kontakt med venner og familie, og tillat dere å gjøre hyggelige ting. Fysisk aktivitet vil gjøre godt for de fleste.


Vær forberedt på økt oppmerksomhet på «saken»

Noen uker før og under rettssaken vil det sannsynligvis bli et betydelig økt fokus og oppmerksomhet på den tragiske hendelsen. Dette vil sannsynligvis både utløse reaksjoner, og for noen, ubehagelige og vanskelige følelser. Hvis dette blir vanskelig, snakk med voksenpersoner du har tillit til, foreldre, lærere, eventuelt helsepersonell.


Legg en plan for håndtering av rettssaken og medieomtalen

Tenk over og diskuter med foreldre hvor mye dere vil la dere eksponere for rettssaken og medieomtaler. Forsøk å balansere behovet for å vite med den økning i uro og smerte dette vil føre til for noen. Sørg for at du også får andre inntrykk, som får fokus vekk fra rettssaken og medieomtalen.


Foreldre og voksne er viktig

Voksne og foreldres rolle blir viktig i forhold til å hjelpe barn og unge til å takle tanker og følelser, og til å forstå det som skjer.

Artikkeltags