«Jeg står opp for Nora og for alle andre jenter som har opplevd å bli utsatt for hacking og krenkelse av privatlivets fred. Jeg står opp og jeg står ved siden av,», skriver tidligere landslagskaptein i håndball, Gro Hammerseng- Edin, på Instagram samtidig som hun deler et bilde av seg selv og tidligere lagvenninne Nora Mørk, skriver OA.

De står foran Stortinget, og ifølge teksten skal de to gjennomføre en annen kamp enn de har gjort så mange ganger tidligere. De er vant til å bruke hendene, spille håndball, men i innlegget skriver Hammerseng-Edin at hun og Mørk skal bruke stemmene sine i den nye kampen. Tittelen til bildet er «Sharing is not caring».

Kriminelt

«Å stjele private bilder fra mennesker er en kriminell handling. Å distribuere andres private bilder online er en kriminell handling», uttaler Hammerseng-Edin.

Videre stiller hun direkte spørsmål til dem som sprer private bilder. Hun spør dem hvem de er - om de er den som er med på handlingen eller den som forsøker å stoppe spredningen.

«Hva slags samfunn har du lyst til å være en del av? Tar du din del av ansvaret for å forhindre at mennesker utsettes for slike alvorlige krenkelser? Må det ramme datteren din eller lillesøsteren din for at du skal forstå og få innsikt i hvor hardt det rammer?» spør hun.

– Modig

Bakgrunnen for innlegget er at Nora Mørk har opplevd at noen hacket telefonen hennes og stjal private bilder, ifølge TV2. TV-kanalen viser intervju med en fortvilet Mørk som tar til tårene over hva hun har opplevd.

Gro Hammerseng-Edin er fra Gjøvik. Hun la opp håndballkarrieren sin i vår, men om ikke lenge er hun tilbake i TV-ruta. Hun er en av deltakerne i NRKs Mesternes Mester.

Hun har spilt 167 landslagskamper for Norge og scoret 631 mål. Som kaptein ledet hun det norske håndballandslaget til gull i både OL (2008) og EM (2004 og 2006), og sølv i VM (2001 og 2007). Hun har også vunnet Champions League med Larvik (2010/2011-sesongen), blitt kåret til årets lagspiller og årets forbilde på Idrettsgallaen.

Her er teksten Gro Hammerseng-Edin har publisert:

SHARING IS NOT CARING!

På trappen foran Stortinget.
Målrettet. På vei inn til en annen type «kamp». En som er langt viktigere enn de fleste andre vi har spilt. 
Vi skal bruke stemmene våre. Jeg står opp for Nora og for alle andre jenter som har opplevd å bli utsatt for hacking og krenkelse av privatlivets fred. Jeg står opp og jeg står ved siden av. 
Å stjele private bilder fra mennesker er en kriminell handling. Å distribuere andres private bilder online er en kriminell handling. 
Hva sier det om deg som menneske når du bidrar til å spre bildene videre? Du kikker på de med kameratene dine i garderoben? På hotellrommet? Bak lukkede dører. I skjul fordi du vet at du egentlig ikke burde. Er det også kriminelt eller er det bare karakterløst? Eller begge deler? 
Er du en av dem som ser med eller er du han som stopper opp og sier: nei, gutta, det her er vi for gode for. Beskytter du gjengen din framfor å ta et oppgjør med en ukultur? 
Hva slags samfunn har du lyst til å være en del av? Tar du din del av ansvaret for å forhindre at mennesker utsettes for slike alvorlige krenkelser? Må det ramme datteren din eller lillesøsteren din for at du skal forstå og få innsikt i hvor hardt det rammer? 
Hvem skammer seg? 
Vi voksne må sette standarden for hva som er greit. Lære barna våre hva som er innafor. Lovverket må beskytte ofrene. Ledere må gå i front. Hvordan møter vi den som er utsatt for krenkelsen? Hvordan adresserer vi utfordringer innad i kulturen vår? 
Jeg er ikke leder. Jeg er ikke politiker. Jeg er mamma. Venn. Et medmenneske som velger å bruke stemmen min for å belyse et økende samfunnsproblem. Nora Mørk er bare en av mange jenter som opplever hacking og at private bilder sirkulerer på «lukkede» nettsteder. 
Hun er modig som tar et offentlig oppgjør med problemet og jeg er stolt av å stå ved hennes side. Jeg er på lag. Geriljakriger. Klar for angrep. •
Hvis man opplever at private bilder eller opplysninger man har lagt ut om seg selv blir misbrukt på nettet, kan man gå på nettstedet www.slettmeg.no Der finnes informasjon, råd og veiledning. 
#sharingisNOTcaring