Sjekker du Snapchat i bilen?

FARLIG TASTING: En undersøkelse fra Codan Forsikring viser at 31 prosent mellom 18 og 29 år har sjekket Snapchat mens de har kjørt bil.

FARLIG TASTING: En undersøkelse fra Codan Forsikring viser at 31 prosent mellom 18 og 29 år har sjekket Snapchat mens de har kjørt bil. Foto:

1 av 3 unge voksne sier de sjekker Snapchat mens de kjører bil, og det advares mot denne livsfarlige trenden. – De løper en høy risiko når de taster mens de kjører, sier UP-leder Runar Karlsen.

DEL

I en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring svarer 31 prosent av unge voksne mellom 18 og 29 år at de som sjåfører i bil har sjekket Snapchat de siste tre månedene.

– Dette er et urovekkende høyt tall og det er bekymringsfullt at så mange unge utsetter seg selv og andre for fare i trafikken ved å ikke ha fullt fokus på kjøringen. Det øker risikoen for påkjørsler og utforkjøringer betydelig og du kan forårsake en alvorlig ulykke der du eller andre mennesker kommer til skade, sier skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring i en pressemelding fra forsikringsselskapet.

Som et tiltak for at flere skal overholde mobilbruksforbudet, ble det fra 1. januar 2019 innført to prikker i førerkortet for ulovlig mobilbruk, og sjåfører som er i prøveperioden får fire prikker. De som blir tatt får også 1700 kroner i bot.

Fakta om undersøkelsen:

 • Undersøkelse gjennomført av Norstat for Codan Forsikring i et representativt utvalg på 842 personer.
   
 • 31 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år svarer at de har sjekket Snapchat som sjåfør i bil. I befolkningen totalt svarer 8 prosent at de har gjort dette. 
   
 • 9 prosent mellom 18 og 29 år har sjekket Facebook under kjøring, mot 3 prosent i hele befolkningen. 4 prosent mellom 18 og 29 har sjekket Instagram under kjøring, mot 1 prosent i hele befolkningen.
   
 • 46 prosent av de under 30 år svarer at de har ringt eller svart på mobilen uten handsfree som sjåfør i bil. I befolkningen totalt svarer 25 prosent at de har gjort dette.
   
 • 45 prosent av de under 30 år svarer at de har lest eller sendt SMS som sjåfør i bil. I befolkningen totalt svarer 22 prosent at de har gjort dette.

Kilde: Codan Forsikring

Artikkeltags