Gå til sidens hovedinnhold

Spår lave priser gjennom vinteren

Artikkelen er over 8 år gammel

Det har vært mindre vann enn normalt i kraftmagasinene i høst. Likevel ser det ikke ut til at strømprisene skal bli det som tømmer lommeboka di til vinteren.

– Om alt forløper normalt, og vi ikke får en lang periode med tørke og kulde, blir det ingen sjokkpriser kommende vinter, sier markedssjef Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi (GE).

– Det ser veldig greit ut, sier Maren Kyllingstad, direktør i Eidsiva Marked.

Billig for årstida

For tida ligger laveste spotpristilbud hos GE på 36,44 øre per kilowattime. Billigste avtale for standard variabel pris ligger for tida på rundt 36 øre både hos Eidsiva og GE. Eidsiva tilbyr også fast vinterpris, for tida på 42,95 øre/kWh for perioden fram til 1. april. Prisnivået er generelt lavt, sett i forhold til at vi er i fjerde kvartal.

Hittil i år er gjennomsnittet for spotpris på snaut 30 øre. I ekstremt våte 2012 var snittet bare på 22,17 øre/kWh. Men i langt tørrere 2011 var gjennomsnitts spotpris hele 42,88 øre. Tørke og kulde gjorde at vinterprisene 2010/11 var skyhøye.

Venter våt november

Langtidsprognoser for været går på at det blir en våt og ikke altfor kald november – tunge lavtrykk siger inn østover fra Atlanterhavet. I tillegg er kullprisene svært lave for tida, noe som gjør at kullkraftverk i Danmark og Finland har potensial for å produsere billig kraft. Storparten av svenske kjernekraftverk er også i drift.

Jansrud i GE mener det er mange ting som taler for at det blir en behagelig strømprisvinter for kundene.

– Det har også skjedd mye bare denne uken. Vi fikk uventet mye nedbør tirsdag, særlig på Vestlandet, der de store kraftmagasinene er. Samlet har den hydrologiske balansen, med vanntilsig og snømagasin, bedret seg betraktelig. Dette slår ut på prisene, sier Kyllingstad.

Få velger fastpris

Flere og flere strømkunder velger en eller annen spotprisavtale, der prisen så å si følger den dagsaktuelle prisen, med ganske hyppig prisvariasjoner opp og ned. I tillegg til standard variabel pris, en snittpris som ikke varierer like ofte, har GE, Eidsiva og de fleste andre kraftselskapene i markedet også fastpristilbud for kvartal eller år.

– Fastprisen, som er noe høyere nå, er for dem som vil vite hva strømmen koster gjennom en lengre periode. Men pågangen her har vært liten så langt, sier Kyllingstad.

Kommentarer til denne saken