Tirsdag behandlet Nord-Gudbrandsdal tingrett det som må betegnes som en historisk rettssak. Det handlet om kjøp og salg av et hus på Vinstra, der det angivelig spøker.

I går møttes selger Linda Skriubakken og kjøper av huset, Christoffer Bakken Flaten i retten.

Ikke rart Skriubakkens advokat, Werner Forr Nystuen, utbrøt at han «knapt trodde det han hørte».

Vil heve kjøpet

Kort fortalt; Skriubakken solgte huset til Flaten i fjor sommer. Kjøpekontrakt ble undertegnet og alt var såre vel. Men så fikk Flaten høre ute på «by’n» på Vinstra at huset var hjemsøkt. Da ombestemte han seg og krever nå kjøpet hevet.

- Opplysningsplikten er ikke oppfylt. Skriubakken visste om hva som foregikk i huset og unnlot å fortelle min klient det. Dette gir grunnlag for å heve kjøpet, subsidiært prisavslag, sa Flatens advokat, Jan Kjetil Brekken.

Det går ikke Skriubakken med på, som i går forklarte at hun aldri hadde hørt om spøkelser på eiendommen eller opplevd det selv.

Uforklarlig

Fire vitner var innkalt. To tidligere beboere, en eiendomsmekler, samt kjøperens mor.

Mest oppsiktsvekkende var erfaringen Anne Mette Blekastad fra Skåbu hadde gjort seg i huset. Hun leide det i tre måneder. En morgen våknet hun av at det lå en mann oppå henne og presset henne ned i senga.

- Jeg trodde det var kjæresten min, men da jeg slo på lyset var det ingen der, forklarte Blekastad. Hun sovnet igjen og våknet senere av kaffelukt og ei «dame som sto ved siden av og serverte». Hun viste seg som en grå skygge.

- Vi hørte også trekkspillmusikk og feststemning fra kjelleren både samboeren min og jeg, sa Blekastad.

- Ble du ikke skremt, spurte Nystuen?

- Jo, litt - særlig av det som lå over meg i senga. Det var hyggeligere da hun med kaffe kom, svarte Blekastad.

Jan Erik Dokken derimot, vitne nummer tre, merket ingenting - enda han bodde der i nærmere to år.

- Det var stille og godt, virkelig behagelig. Datteren min trivdes også, sa han.

Vann og kloakk

Kjøper Flaten hevder også at kloakkummen må skiftes ut og at vannet fryser om vinteren. Det hadde han hørt av tidligere leietakere og underbygger kravet om at kjøpet må heves, mener han.

Selger Skriubakken stiller seg uforstående til det og mener alt er i skjønneste orden. Hun og samboeren var lenge innstilt på å bo der selv, men fikk ikke kjøpt tomt til stall og flyttet derfor til Vinstra.

Eiendomsmekler Unni Rolstad prøvde å lenge å få partene i tale på sitt kontor, men uten å lykkes, forklarte hun.

- Det var vanskelig å være mellompart i dette, sa Rolstad.

Hun hadde konfrontert Skriubakken om spøkelspåstandene, og fått til svar at det ikke var noe problem nå. Skriubakken sto likevel hardnakket på at det ikke har skjedd noe i huset.

Påstand fra Nystuen er at Flaten må betale de 1,3 millionene han skylder selger, samt tap og omkostninger. Kjøpers advokat, Brekken, mener hans klient må frifinnes og kjøpet heves.

Dom i saken faller om 14 dager.