Gå til sidens hovedinnhold

Psykologisk praksis hos den store, engelske "snakkisen"

«Alle» snakker om Leicester City. Tre studenter ved HiL har en helt spesiell tilknytning til klubben som overrasker i Premier League.

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det er et eventyr. Det har vi sagt mange ganger. Eventyret fortsetter. Slutten av eventyret får vi i mai.

Du hører kanskje stemmen av Øyvind Alsaker, TV 2-kommentatoren, inne i hodet ditt? Ordene er fra Leicester Citys seier over Manchester City sist helg.

Leicester slo storheten Manchester City, som og er nærmeste utfordrer til seriegullet i Premier League for tiden.

Historie har de for lengst skrevet. Det er allerede opplest og vedtatt at overraskelseslaget gjennomfører en sesong langt over forventet.

Får man en slik mulighet, så tar man den

Peder Lysholm Daviknes, psykologistudent

 

Historien om Leicesters strålende sesong i engelsk toppfotball er ekstra spesiell for en trio med psykologistudenter på Høgskolen i Lillehammer.

Peder Lysholm Daviknes, Henrik Wangberg og Vegard Mandal Johansen har nemlig hatt to måneders praksis i klubben og kjenner bedre til hva som går gjennom hodene på de topptrente ballspillerne enn svært mange andre.

Bokstavelig talt.

– Får man en slik mulighet, så tar man den, sier Lysholm Daviknes til GD.

– Det var vel en slags nysgjerrighet som gjorde at vi var interesserte i det. Vi visste veldig lite om hva vi gikk til, tilføyer Mandal Johansen.

Psykologiske komponenter

De tre psykologistudentene ved Høgskolen i Lillehammer er på sitt tredje år på et bachelorløp. Høsten 2015 førte det til praksis. Eller «internship», som de så fint kaller i England.

For takket være en gjesteforeleser ved skolen ble de introdusert for muligheten til å havne i engelsk fotball. De endte i Leicester City.

– Det er vel en brennende interesse for fotball og psykologi som gjorde at vi tenkte på det. Vi ville prøve oss. Det tok litt tid før vi fikk vite at det gikk i orden, fordi Leicester på den tiden byttet manager. Og det er ingen liten prosess i engelske klubber, forteller Wangberg.

Da gutta ankom kan de fortelle at de ble strålende tatt imot. De kom raskt i gang med sine arbeidsoppgaver i akademiet til Leicester. De jobbet som assisterende idrettspsykologer for spillere opp til 18 år.

– Vi studerte treninger, og jobbet aktivt sammen med blant annet trenere. Vi så på spillerne, gjerne via filmopptak vi gjorde, og hvordan de oppførte seg i et psykologisk perspektiv, sier Wangberg.

– Vi så for eksempel på hvordan spillere reagerte når laget enten scoret eller slapp inn mål.

Et felles språk

I engelsk fotball finnes det en felles oppfatning av hva psykologiske ferdigheter i fotball er, og hvordan man utvikler det.

Leicester har et kategori 1-akademi. Det innebærer blant annet krav om å ha en idrettspsykolog. Akkurat på samme måte som det stilles krav om å ha en fysisk trener.

Vi så for eksempel på hvordan spillere reagerte når laget enten scoret eller slapp inn mål.

Henrik Wangberg, psykologistudent

 

– Etter hva vi forstår er et felles språk for psykologi en mangelvare i norsk fotball. I Norge har hver eneste trener i en klubb en oppfatning av hva mental styrke er. Ingen rød tråd. I England er det implementert i alle ledd. Vår oppfatning er at dette også bør gjøres i Norg. Vi trenger en felles definisjon og forståelse for hva psykologiske ferdigheter er, sier Wangberg, som på hjemmebane er trener for Lillehammer FKs G16-lag.

Leicester City

* Klubbens manager: Claudio Ranieri

* Stadion: King Power Stadium

* Liga: Premier League

* Stiftet: 1884

* Meritter: Ligacup (1964, 1997 og 2000), FA Charity Shield (1971).

* Første gang i elitedivisjonen: 1908

– Blant annet var vi med på å lage en presentasjon for speiderne i klubben.

– Dette var en fantastisk mulighet. Forhåpentligvis er det flere ved skolen som får mulighet til lignende, sier Johansen.

For denne typen praksis er ikke «normalen» ved Lillehammer-skolen. Derfor har gutta i ettertid blant annet holdt foredrag for medstudenter, og på den sosialpsykologiske konferansen ved HiL, om sin opplevelse og lærdom.

– I England er man veldig glad i å få denne typen gratis arbeidskraft inn i klubbene, forteller Wangberg.

Saken fortsetter under bildet.

 

Samhold og miljø

De tre studentene jobbet med akademiet i Leicester, i hovedsak de yngste spillerne. Kanskje de spillerne som i framtida preger TV-tiden fra balløya.

Ikke at det er noe «småtteri».

– Det er vanvittig å være på feltet der, og spillerne du treffer på er landslagsspillere på aldersbestemt nivå for Wales, Skottland, England. Det var mye kvalitet på et sted, sier Wangberg.

De er en veldig åpen klubb, som har en veldig tydelig identitet.

Henrik Wangberg, psykologistudent

Som følge av at praksisen over ni uker i fjor høst foregikk i akademiet, kan ikke trioen påta seg stort ansvar for at Leicester City per februar 2016 ligger an til å vinne Premier League. Likevel har de et godt inntrykk av suksessen i den engelske klubben.

Nøkkelord: Samhold og åpenhet.

– De er en veldig åpen klubb, som har en veldig tydelig identitet. Det har allerede blitt snakket mye om kollektivet i klubben. De viser stor glede og har et godt samhold, sier Wangberg.

– Det er et veldig åpent miljø og alle blir tatt godt vare på. Det var en veldig god og inkluderende tone. Blant annet hadde de en dame som er ansatt som omsorgsperson. Hun tok seg spillere i alle aldre. Det er med andre ord stort fokus på trivsel, sier Daviknes.

Trioen kom inn i Leicester like etter at italieneren Claudio Ranieri hadde overtatt styringen som manager. Det hadde også blitt rokert om mye i lagets apparat for øvrig, men de tror noe av suksessen ligger i få endringer.