Gå til sidens hovedinnhold

Johaug kjemper sitt livs kamp

Artikkelen er over 4 år gammel

Therese Johaugs omdømme står på spill når høringen i langrennsstjernens dopingsak starter i dag.

De muntlige forhandlingene i Norges Idrettsforbunds domsutvalg vil utspille seg etter prinsippene til en vanlig rettssak. Motparten Antidoping Norge har lagt ned påstand om å utestenge Johaug i 14 måneder for den positive dopingprøven hun avla i fjor høst.

Forklarer seg i dag

Høringen strekker seg over to dager. Johaug møter selv opp i forhandlingslokalet på Ullevaal stadion sammen med sin advokat Christian B. Hjort og advokatfullmektig Mikkel Toft Gimse.

Advokat Niels R. Kiær skal føre saken for Stiftelsen Antidoping Norge.

Ivar Sølberg er domsutvalgets leder. Han skal avgjøre saken sammen med Marit Forsnes og Thomas Laurendz Bornø. Alle tre er jurister med ulik bakgrunn fra idretten.

Johaug gir sin forklaring i dag mellom klokken 13 og 14.30. 

- Hun gruer seg selvfølgelig, men er samtidig glad for å komme i gang og forhåpentlig bli ferdig med saken, sa Hjort til NTB mandag.

Enorm medieinteresse

Et massivt medieoppbud vil følge nøye med på hva skistjernen fra Dalsbygda har å fortelle. Det er ventet at 30 ulike medier dekker høringen. 

- Det mest spennende blir å høre utdypende forklaring rundt hendelsesforløpet. Det foreligger en del spørsmål som det aldri har vært anledning til å få fullstendige refleksjoner rundt fra hovedpersonen selv. Det vil også være interessant å høre henne fortelle om følelsene knyttet til lege Fredrik Bendiksens vurderinger i denne saken, sier VGs sportssjef Øyvind Brenne til NTB.

Avisen satser stort på Johaug-saken. Ifølge Brenne vil VG ha rundt ti medarbeidere på plass på Ullevaal stadion.

Sakens fakta

Under forhandlingene skal advokatene innledningsvis redegjøre for sin parts oppfatning av sakens fakta og hva de mener domsutvalget må legge til grunn for avgjørelsen. Kiær skal i aksjon først, deretter Hjort.

Videre skal partene avhøre vitner og føre andre bevis som er påberopt. Blant annet møter Johaugs lagvenninne Marit Bjørgen opp for å vitne torsdag. Samme dag skal tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen avgi sin vitneforklaring.

Bedyrer sin uskyld

Til slutt skal partenes advokater oppsummere saken og argumentere for hvilke regler som kommer til anvendelse, og hvilke konsekvenser partene mener dette bør få for Johaug. 

Det er ventet at en dom kommer innen én måned etter at de muntlige forhandlingene er ferdig.

Johaug testet positivt for doping 16. september, men har ikke erkjent å ha gjort noe galt. Bendiksen har derimot tatt på seg all skyld i saken.

Skistjernen ble tatt for det forbudte stoffet clostebol, angivelig etter bruk av kremen Trofodermin. Kremen skal ha blitt brukt for å behandle en solbrent leppe under en treningsleir i Italia.

(©NTB)