Gå til sidens hovedinnhold

Swix-direktør får kritikk for rolleblanding før vinter-OL

Artikkelen er over 3 år gammel

Åge Skinstad har verv i Det internasjonale skiforbundet (FIS), er nyansatt direktør for Sport-divisjonen i Swix Sport og skal være ekspert for Discovery under OL. Det får presseetisk ekspert til å reagere.

– Jeg mener det er helt uakseptabelt. Han kan ikke kommentere en løper han har interesse av å hjelpe, eller har et forhold til, i tillegg til at han samarbeider med Norges Skiforbund. Det kan man ikke akseptere, sier Gunnar Bodahl-Johansen til VG.

Bodahl-Johansen er ekspert på presseetikk og reagerer på at Åge Skinstad blander roller foran vinter-OL i februar.

Les også: GD-direktør Jon Kristiansen blir ny NHO-direktør i Innlandet

Les også: Åge Skinstad slutter i NHO – blir ny Swix-direktør

Uproblematisk for landslagssjefen og kanalen

Vervet Skinstad har i FIS, er i verdenscupkomiteen. Der samarbeider han tett med det norske forbundet.

– For meg er han politikeren vår i FIS, og han har gjort den jobben bra, og det er det jeg forholder meg til, sier landslagssjef Vidar Løfshus til avisa på spørsmål om rolleblandingen er problematisk.

– Det har vært en «hatte-konkurranse» og dobbeltroller i norsk idrett og TV i alle år, sier Løfshus videre.

Skinstad selv mener han ved tidligere anledninger har bevist at han kan skille ulike roller fra hverandre, og at det derfor ikke er noe problem at han skal være Discoverys ekspert under lekene om en drøy måned.

Les også

Thea Krokan Murud reiser hjem fra Tour de Ski

– Skulle det bli inngående diskusjon om Swix-produkter vil Åge ta et steg bakover, mens kapasiteter som Vibeke Skofterud og Morten Hegle Svendsen blir benyttet. Dette har vi snakket om, sier senior kommunikasjonsrådgiver Lars Hojem Kvam i Eurosport til VG.

– Har innsikt

– FIS-vervet har jeg hatt i mange år allerede og kommentert siden 2016 uten at noen har reagert på det. Avslutningsvis vil jeg tro at nettopp den innsikten jeg har hatt i langrennssporten gjennom svært mange år rett og slett kan være årsaken til at jeg er valgt. Ville vært verre med en person som ikke er oppdatert vil jeg tro?, skriver Skinstad i en SMS til VG.

– Man skal unngå dobbeltroller som kan svekke tilliten, eller som kan føre til spekulasjoner slik at tilliten svekkes. Vi har strenge regler på dette her. Jeg klarer ikke å se at visse deler av en medievirksomhet skal ekskluderes fra disse reglene, sier ekspert Bodahl-Johnsen.

Skinstad jobbet fra 1997 til 2006 for Adidas, samtidig som han kommenterte OL for NRK i 2006. I tillegg til det var han da ansatt som sportssjef i skiforbundet.

– Ski-Norge er vel kanskje ikke større enn at en nesten vil finne en form for dobbeltrolle uansett hvem en velger. Jeg gleder meg til mitt tiende OL, skriver Skinstad til avisa.