Boasson Hagen syklet forbi bøndene: Minutter senere stoppet tåregass feltet

Franske bønder demonstrerte under vegs i Tour de France-etappen tirsdag. Politiet svarte med tåregass. Det rammet rytterne.

Franske bønder demonstrerte under vegs i Tour de France-etappen tirsdag. Politiet svarte med tåregass. Det rammet rytterne. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Nesten tre mil ut i tirsdagens etappe i Tour de France håndterte fransk politi demonstrerende bønder med tåregass. Det sørget for at flere ryttere fikk plager – og rittet ble stanset i over et kvarter.

DEL

Det ble full stopp under tirsdagens etappe i sykkelrittet Tour de France. Bønder blokkerte veien med høyballer, og ryttere fikk tåregass i øynene.

Kun 30 kilometer ut i tirsdagens Tour-etappe ble det full stopp i feltet. Rittledelsen meldte raskt at rytterne var blitt midlertidig stanset av demonstranter. Edvald Boasson Hagen fra Rudsbygd var blant rytterne som i samme tidsrom forsøkte å gå i brudd. Det gikk ikke, da rittet ble midlertidig nøytralisert.

– Det er et kaos, sa TV 2-kommentator Christian Paasche da rytterne ble stanset langs vegen.

– Merket ingenting

Edvald Boasson Hagen var blant de aller fremste i feltet. Han fortalte til TV 2 etter rittet at han ikke merket noe til tåregassen.

– Jeg merket ikke noe til det, men synes det var rart at det var høy i vegen. Jeg skjønte at noe skjedde, at noen protesterte mot noe. Det er synd at folk skal ødelegge på en sånn måte, sa rudsbygdingen.

Etappen kom i gang igjen etter om lag 20 minutter, men det hersker fortsatt tvil om hva som faktisk har skjedd, foruten at franske bønder har kastet høyballer ut i veien.

En politibetjent skal ha brukt tåregass mot bøndene, og det kunne virke som at flere av rytterne fikk middelet i ansiktet.

Markerer et problem

Årsaken til demonstrasjonen er at bøndene har krevd mer statlig støtte i Ariège-området uten å få svar.

– I dag bestemte vi oss for å blokkere Touren sammen med andre bønder. Det var den eneste muligheten vi hadde for vi får ikke svar fra de franske myndighetene. Vi trenger mediene og avisene til å fortelle myndighetene at det er et problem her, sier en av demonstrantene til TV 2.

Nyhetsbyrået AP melder at regjerende Tour de France-mester Chris Froome (Sky) er blant dem som måtte ha øyebehandling etter hendelsen.

– Jeg kan nesten ikke forstå at de kan fortsette her, sa TV 2-kommentator Paasche mens det var full stans i Tour-feltet.

Etappen fra Carcassonne til Bagnères-de-Luchon er 218 kilometer lang.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken