Stabil Sp-oppslutning

GRUNNLAG FOR GLIS: Velgerne har ikke sviktet fylkesleder Ivar Odnes og Sp-politikerne Anne Hjelmstadstuen Jorde og Johannes Rindal tross mye bråk rundt partiet.

GRUNNLAG FOR GLIS: Velgerne har ikke sviktet fylkesleder Ivar Odnes og Sp-politikerne Anne Hjelmstadstuen Jorde og Johannes Rindal tross mye bråk rundt partiet. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Sp-politikerne kan koste på seg et glis foran åpningen av årsmøtet i dag. Tross mye bråk holder partiet stillingen i Oppland.

DEL

LILLEHAMMER: - Etter en periode med oppmerksomhet på helt andre ting enn politikk er det hyggelig å se at folk skiller dette fra hverandre, sier fylkesleder Ivar Odnes.

Dagens GD-måling viser at Sp fortsatt har en sterk posisjon i kommunene. Oppslutningen er praktisk talt den samme som ved kommunevalget i 2007. Men oppslutningen synker med fem prosentpoeng når folk får spørsmål om stortingsvalg. Likevel er dette på nivå med valget i 2009.

GDs politiske redaktør: Velgerne vet hva de vil

I tillegg viser GD-målingen at Høyre går markert fram og Ap markert tilbake sammenlignet med valget i 2007. Frp har også framgang sammenlignet med 2007, men er mer ustabile i oppslutningen ved kommunevalgene.

Roer og motiverer

Målingen er både beroligende og motiverende for fylkeslederen og utsendingene som i dag samles til årsmøte i et parti med tendenser til uro både sentralt og lokalt.

- Det er utvilsomt slitasje med å sitte i regjering. Samtidig ser vi at folk skiller mellom kommunevalg og stortingsvalg. Det tyder på at vi har en stabil velgermasse og dyktige folk. Dette er inspirerende for den jobben vi skal gjøre fram mot valget, sier Odnes.

10 ordførere

I Sp har de kartlagt mulighetene for vinne større oppslutning ved valget til høsten. Fylkeslederen har tidligere snakket om hårete mål. Nå er de blitt mer konkrete: 10 ordførere og ei fylkestingsgruppa på åtte medlemmer.

Også til høsten stiller Sp liste i alle kommunene i Oppland, men i Søndre Land blir det fellesliste med KrF.

Heller ikke for Sp er det problemfritt å få folk på listene.

- Generelt blir bare verre og verre å få folk til å bruke tid på politikk. Vi er nødt til å ta et alvorlig oppgjør med måten det politiske arbeid drives her i landet. Folk er nødt til å se at de har innflytelse dersom de skal bruke tid på dette, sier Odnes.

På vippen

Det mest spennende på helgens årsmøte er diskusjonen om partiets vegvalg og valg av samarbeidspartnere i fylkespolitikken. Dagens måling gir nemlig klare signaler om at styrkeforholdet i fylkestinget kan endre seg og at Sp ikke lenger blir største partiet etter Ap.

Men uansett vil partiets vegvalg ha avgjørende innflytelse på hvem som skal styre de neste fire årene.

Markert tilbakegang

Arbeiderpartiet må notere en markert tilbakegang både i forhold til kommunevalget i 2007 og i forhold til stortingsvalget i 2009. Siden 2009 har styrkeforholdet mellom de rødgrønne og de blå endret seg med 10 prosentpoeng i blått favør.

- Tendensen er den samme som tidligere. Vi har utvilsomt en stor jobb å gjøre foran valget dersom vi skal gjenvinne de posisjonene vi ønsker å ha, sier fylkeslederen i Ap, Kjersti Stenseng.

Hun tror ikke at det er spesielle saker i Oppland som påvirker partiets oppslutning.

- Det er en generell tendens, sier Stenseng.

Artikkeltags