Stoler var et av de store tema i formannskapet i Øyer tirsdag.

Møtet nådde temperamentsfulle høyder da saken om hvorvidt politikerne skulle løyve penger til nye møbler eller ei, ble behandlet.

Ole Hageløkken ble irritert. Mari Botterud ble en smule irritert tilbake.

Etter votering ble det med knappest mulig flertall vedtatt at joda, de nye møterommene på kommunehuset skal få nytt inventar - og «flottere» stoler.

Uforutsett utgift

Hvorfor dette spørsmålet resulterte i en såpass stor debatt som den gjorde, har sin forklaring.

Kommunehuset har fått to nye møterom. For å få kjøpt inn nødvendig inventar, trengs det en tilleggsbevilgning på 295.000 kroner. Tidligere i møte hadde det kommet fram at det også ved Vidarheim skole har blitt en budsjettsprekk på 374.000 - fordi arkitekten har glemt å regne med halve taket. Siden innkjøpsbehovet på Tingberg føyde seg inn i en rekke av utgifter politikerne mente skulle vært forutsett, var meningene mange.

Trenger kommunehuset nye stoler? Og skal disse i så tilfelle være ekstra flotte? Skal de ha armlener? Trenger de å være av så god standard? - Må vi kjøpe nye stoler?

Er det ikke heller noen stoler vi kan få kjøpt fra et hotell som skal pusse opp, undret Monica Szacinski (Ap).

- Det er harmelig lese at administrasjonen vil ha stoler av en «noe flottere standard». De bør spare seg for slike superlativer når vi ikke har råd til så mye, mente Geir Halvor Vedum (Sp).

- Snikinvestering

I tillegg til de 374.000 kronene ved Vidarheim og de 295.000 kronene til nytt møblement, må også taket på Tingberg utbedres. Dette kan ifølge rådmann Per Lervåg koste et par hundre tusen kroner.

- Det blir tilsammen over 800.000 kroner utenfor budsjettet, påpekte en bekymret ordfører Mari Botterud.

- Vi trenger nytt inventar i de nye rommene. Det handler om kommunens ansikt utad, mente Lervåg på sin side.

- Jeg er litt skeptisk, kjenner jeg. Dette er nok en snikinvestering, og de dukker opp hele tiden, repliserte Stine Rigmor Grimstad (SV).

Kritikk

At arkitekten hadde feilregnet på taket og at kommunen på den måten fikk en såpass stor smell på Vidarheim, imponerte ikke politikerne.

- Skandaløst, sa Terje Mosveen (H).

- Dårlig håndverk, sa Håvard Granskogen (Sp).

Mosveen foreslo å utsette bevilgningen til ordinær budsjettbehandling for 2009. Forslaget falt med fire mot tre stemmer. De som stemte for Mosveens forslag, var i tillegg til Mosveen selv Stine Rigmor Grimstad og Mari Botterud.