Gå til sidens hovedinnhold

Stortrives på Sjusjøen

Artikkelen er over 8 år gammel

Familien Halvorsen fra Jessheim fikk seg hytte på Sjusjøen for tre år siden, og stortrives.

- Vi er tre søsken med familier og mor og far som deler på hytta vår på grensen mellom Rømåsen og Natrudstilen.

Vi trives så godt at vi nesten krangler for å få være her så mye som mulig, innrømmer Jan Eskil Halvorsen, og får nikk av kona Siri og sønnen Emil.

Hytta er en såkalt oppstugguhytte med to bad, tre soverom og en stor stue. Totalt 120 kvadratmeter å boltre seg på.

Her har vi alt vi trenger for å trives, og vi er heller ikke redde for å gå en tur selv om været er dårlig, sier de.

Ofte tar de en tur mot Eftas-tjernet og bevilger seg en kaffestopp eller statsministerlunsj på Natrudstilen, hos eks-statsminister Haukaassveen fra Lucky mat.

De berømmer også vintertilbudet, og Emil har tilbrakt mang en time i det flotte alpinanlegget.

Foreldrene har investert cirka 3.5 millioner i hyttedrømmen.

Sjusjø-området er det mest populære fritidsområdet å kjøpe eller bygge hytte for tiden. Etter en langvarig byggestopp selges tomter nå som varmt hvetebrød.

Gentatte advarsler fra toppolitikere om vanskeligere økonomiske tider også for vårt land, har ikke satt noen bremser i omsetningen av tomter og hytter i Sjusjøen for tiden.

- Hytter i alle prisklasser går unna, og vi håper å komme opp i nærmere 100 solgte hytter på Sjusjøen i løpet av året, bekrefter eiendomsmegler Bente Holen Bergseng ved EiendomsMegler 1.

De aller dyreste hyttene er noe tregere å omsette enn før, og det er størst rift om hytter i prisklassen fra halvannen til to og en halv millioner, bekrefter hun.

Sjusjøen mest lettsolgt

Salget av hytter både i Hafjell, Kvitfjell og Skei har ikke samme omsetningstakt som på Sjusjøen. Der er det heller ikke samme variasjon av hyttetyper som på Sju- sjøen.

Eiendomsmegleren har ikke tall for resten av landet, men vet at det både i Trysil og Hemsedal går langt tregere enn på Sjusjøen for tiden.

Selges på dagen

I helga hadde hun visning på en hytte hvor oppmøtet var svært godt. Hytta var solgt samme dag. Hvis beliggenheten er gunstig går gjerne hyttene over takst.

Prisen avhenger av flere faktorer. Utsikt, tilgjengelighet til løyper og annen infrastruktur.

En viktig årsak til Sjusjøens popularitet skyldes også avstanden fra det sentrale østlandsområdet, samt snøsikkerhet og et godt servicetilbud med nær tilgjengelighet til Lillehammer.

Familievennlig

Sjusjøen er et typisk familievennlig område som appellerer til barnefamilier. Det ser vi også på visningene, bekrefter eiendomsmegleren.

De mange store sportsarrangementene rundt Birkebeineren trekker også mange sportsglade familier til stedet, og det er ingen ulempe at de har sin alpinbakke som barna kan boltre seg i. Sommertilbudet også for sykkel- turisme er en viktig faktor for valg av Sjusjøen.

Snart utsolgt på tomter

Almenningsbestyrer Mathias Neraasen i Ringsaker almenning forteller at alle de 130 hyttetomtene de har hatt til salg i år vil være utsolgt i løpet av høstferien. De dyreste tomtene går nå for halvannen million kroner for ett mål. Det er nå om høsten det er høysesong i omsetning av fritidstomter, og Natrudstil-området er spesielt populært forteller han.

Ringsaker almenning er den almenningen som selger mest tomter, men også Pihl og Brøttum har tomtefelt hvor salget går lett for tiden.

- Vi har tomtereserver for flere år fremover som skal tåle dagens takt. Men, områdene er ikke ubegrenset og det er viktig med en langsiktig strategi. God utnyttelse av hele området er viktig. Det gir også brukeren størst verdi og best infrastruktur, mener Neraasen.

I en undersøkelse som er gjort om bruken av Sjusjøen scorer hyttene i Ringsaker almenningsnedslagsfelt best. Her er det best standard, og eierne bruker hyttene mest. Det igjen genererer mest tilbake til næringene som lever av hytteturismen.