Streiken i NRK er over

Oslo  20180522.
Demonstrasjon utenfor fjensynshuset  på Marienlyst , Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK holder apell.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20180522. Demonstrasjon utenfor fjensynshuset på Marienlyst , Richard Aune, leder i Norsk Journalistlag i NRK holder apell. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og NRK-journalistenes streikegeneral Rickard Aune møtte pressen onsdag kveld. Streiken er slutt fra midnatt.

DEL

Formelt avsluttes ikke streiken før ved midnatt natt til torsdag, men kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen lovet noe humoristisk onsdag kveld at ingen NRK-journalister som i pur glede kommer løpende til Marienlyst før den tid vil bli nektet adgang til arbeidsplassen.

Eriksen stilte sammen med NRK-journalistenes fagforeningsleder, Richard Aune, i TV-resepsjonen på Marienlyst og kunngjorde at de hadde kommet til en enighet om årets lønnsoppgjør.

– Vi har fått gjennomslag for alle våre tre hovedkrav. Vi har fått en forsikring om at vi skal sikres kompetanse også i framtida, vi har fått inn i avtaleteksten at tilkallingsvikarer skal likebehandles med fast ansatte når lønn skal fastsettes, og vi har fått et lønnstillegg på 18.100 kroner, sa Aune.

Les også: Dagen etter at Line (26) ble fast ansatt i NRK, ble hun tatt ut i streik

Han hevdet at lønnstillegget vil bidra til å ta inn noe av lønnsetterslepet til sammenlignbare grupper i andre medier, og høstet jubel og applaus fra streikende medlemmer som overvar den improviserte pressekonferansen. Kringkastingssjefen understreket på sin side at beløpet er innenfor rammen som frontfagsoppgjøret har satt for lønnsøkning i år. Han har siden streiken brøt ut avvist kategorisk å gi et lønnstilbud som vil gjøre lisensbetalte journalister i statskanalen lønnsledende i Norge.

– Vi har funnet en løsning som er god for begge parter. Den totale løsningen avtalen innebærer, er jeg veldig glad for, sa kringkastingssjefen.

Streiken har vart i åtte dager.

Fakta om den avsluttede NRK-streiken

* Streiken blant NRKs journalister ble avblåst onsdag kveld.

* Avtalen innebærer at journalistene får et generelt tillegg på 2,8 prosent per 1. juni, minimum 18.100 kroner.

* Det avsettes en pott på 500 kroner per NJ-medlem til lokale forhandlinger.

* Tilkallingsvikarer likebehandles og lønnes på samme måte som fast ansatte.

* Journalistene skal få nødvendig kompetanseheving.

* Ulempesatsene øker med 2,8 prosent.

* Ordningen med fri lisens for ansatte i NRK blir avviklet. Dette kompenseres med at grunnlønnen for alle økes med 2.970 kroner, gjeldende fra 1. juli 2018.

* Utdanningstillegget økes til 3.000 kroner per 30. studiepoeng.

* Minstelønnssatsene økes med 20.970 kroner.

(Kilde: Spekter , Norsk Journalistlag )

Artikkeltags