Gå til sidens hovedinnhold

Styringen sammenlignet med fyllekjøring

Artikkelen er over 12 år gammel

Les også: Les:

Det var Evind Falk, gruppeleder i Høyre, som i tirsdagens formannskapsmøte sammnelignet den økonomiske styringen av Lillehammer med en fyllekjøring i stor fart han en gang ufrivillig hadde blitt med på i Frankrike.

Tirsdag ble Lillehammers regnskap for 2008 endelig offentliggjort.

Millionsprekk

Lillehammer kommune brukte 35,2 millioner kroner mer enn budsjettert 2008. På bunnlinja står det minus 53,3 millioner kroner som er kommunens underskudd i fjor. Inkludert i tallet er et tap på verdipapirer som ingen vil finne på å realisere nå.

Bunnlinja er også påvirket av lavere skatteinngang enn budsjettert, og den er justert litt opp igjen ved bruk av fondsreserver, noe rådmann Annar Skrefsrud presiserer er i tråd med kommunestyrets budsjettvedtak, og ikke gjort for å «pynte» på regnskapet, slik det kunne se ut etter at revisjonen hadde uttalt seg.

Alvorlig

Underskuddet i fjor får liten betydning i år. Kommunen trenger ikke finne dekning for de 53 millionene før i 2010 og 2011.

Det alvorlige for Lillehammer kommune er at kommunen i rene driftsutgifter brukte 35,2 millioner kroner mer enn budsjettert i 2008.

Dessuten: Hittil i 2009 er aktivitetsnivået mye høyere enn budsjettert. Hvor mye for høyt skal formannskapet få vite i neste møte, ifølge rådmann Annar Skrefsrud. Han presiserte flere ganger at aktivitetsnivået må ned da han orienterte formannskapet tirsdag.

Formannskapet diskuterte regnskapet tilsynelatende uten å vite noe om innholdet i en fersk rapport fra Innlandet Revisjon.

Les alt om den her: Kritikken fra Innlandet Revisjon er knallhard

Gavepakke

Rapporten fra Innlandet Revisjon er en gavepakke til opposisjonen ved neste korsveg.

Både Rødt og Frp er mye frampå, men særlig Høyres gruppeleder, Eivind Falk, har ved alle anledninger de siste månedene kritisert kommuneledelsen for manglende økonomisk kontroll. Kritikken høres ut som mistillit til rådmannen, men når Falk blir konfrontert med det, presiserer han at det er ordføreren han mener.

Han var ikke kjent med rapporten, bekrefter han overfor GD, da han i tirsdagens formannskapsmøte sammenliknet den økonomiske styringen av Lillehammer med en fyllekjøring i stor fart han en gang ufrivillig hadde blitt med på i Frankrike. Aps Elin Kjølgård slo hardt ned på det:

- Det er å tråkke så langt over streken som det går an, sa hun.

Ordførersalve

Ordfører Synnøve Brenden Klemetrud satte strek, og avsluttet deretter selv debatten med en salve mot både Rødt og den borgerlige opposisjonen.

Les GDs kommentar: - Det vi opplevde i går forteller om overkjøring, passivisering og dominans

Hun tok et oppgjør med påstander om at ordføreren har visst mer om situasjonen på et tidligere tidspunkt og holdt tett med det, og hun kritiserte det hun mente var beskyldninger om overstyring fra hennes side.

Ordføreren sluttet med en utfordring til samtlige partiers gruppeledere om å komme med innspill til hvordan kommunen kan spare.

- Jeg ønsker meg en realistisk opposisjon i stedet for skyts og beskyldninger. Kom med forslag til løsninger, så skal vi ta det på alvor, sa Klemetrud.