Gå til sidens hovedinnhold

Svekket tillit som ordfører

Artikkelen er over 8 år gammel

Ordfører Rolv Kristen Øygards omstridte uttalelser om bygdesladder under brorens rettssak får trolig politisk etterspill i Skjåk.

SKJÅK: I og utenfor det miljøet stilles det nå spørsmål ved om Rune Øygards bror har den nødvendige tillit som ordfører etter uttalelser han ga under rettssaken. I går forsøkte lederen i Skjåk Arbeiderparti, Åge Bankhaug å få til et ekstraordinært styremøte i Skjåk Arbeiderparti hvor Rolv Kristen Øygards rolle som ordfører skulle drøftes. Også i andre deler av det politiske miljø har spørsmålet om tillit til ordføreren blitt tema de siste dagene.

Møtes 2. juni

Skjåk Ap lyktes ikke med å kalle sammen samle styret sitt i går. Men på ordinært styremøte 2. juni er ordførersaken blant de saker som skal drøftes.

I overgrepssaken, som har gått for tingrett og lagmannsrett, har Skjåk-ordføreren vært et av forsvarets mest sentrale vitner i forhold til å hevde den pådømte tidligere Vågå-ordførerens uskyld. Han har også gitt uttalelser til media som kan relateres til den fornærmede jentas familie og som det i ettertid er stilt spørsmål ved i hjemmekommunen. At ordføreren kompromissløst har støttet sin overgrepsdømte bror, har ifølge GD-kilder skapt sterke reaksjoner.

Fått henvendelser

– Ja, det er sider ved ordførerens opptreden som har fått mange til å reagere, sier Åge Bankhaug. Han har fått mange henvendelser.

Den direkte foranledningen til at dette blir styresak i Skjåk Ap er et brev fra et partimedlem som mener at ordføreren har gått for langt i forhold til å kommentere ting som kom fram i rettsforhandlingene utenfor rettssalen. Vedkommende peker konkret på en uttalelse den profilerte Skjåk-ordføreren ga i et TV2-intervju 24. oktober i fjor. Her ble han av journalisten utfordret til å si noe om begrepet bygdesladder, som nylig hadde vært tema i tingrettsforhandlingene. Rolv Kristen Øygard uttalte følgende: «Når det gjelder bygdesladder er det i grunnen slik at det sjelden er røyk uten ild».

Tar avstand

Åge Bankhaug vil ikke ha noen offisiell oppfatning om de uttalelsene det vises til før styret i partiet har drøftet saken.

– Her blir det opp til flertallet i partistyret om vi skal gå videre med forholdet. Slik saken står akkurat nå er det også et poeng for oss å vise en viss varsomhet, sier Bankhaug. Det han er klar på er at han personlig tar sterk avstand fra noen av uttalelsene på hvordan kulturen og identiteten i Skjåk-bygda er blitt fremstilt under rettssakens gang. – Jeg kjenner meg ikke igjen i enkelte passasjer av denne beskrivelsen, sier Bankhaug, som ikke vil gi ytterligere kommentarer nå. – Mener du Rolv Kristen Øygard bør vurdere sin stilling som ordfører?– Det har jeg ingen kommentar til, sier Bankhaug.

Helt nytt for Øygard

Til GD sier ordfører Rolf Kristen Øygard at det er helt nytt for ham at tilliten som ordfører i det hele tatt er tema i det politiske miljøet i Skjåk.

– De som måtte reagere på mine uttalelser i retten må ha klart for seg at jeg hele vegen har uttalt meg som bror, ikke som ordfører i Skjåk. Det gjelder også uttalelsen om bygdesladder, sier Øygard. -Har det vært krevende å skille roller for deg under rettssakene?-Nei, for meg har ikke det vært vanskelig.-Opplever du at tilliten til deg om ordfører er svekket?– Det må dere spørre andre om. Jeg har ikke fått noe signal om det så langt, sier ordfører Rolv Kristen Øygard, som er ordfører for Senterpartiet støttet av Bygdelistas tre representanter i Skjåk kommunestyre. Av kommunestyrets tjue representanter har Arbeiderpartiet åtte.

Kommentarer til denne saken