Gå til sidens hovedinnhold

Svømmer Mjøsa på ni dager

Artikkelen er over 7 år gammel

Stian Vikra skal svømme Mjøsa på langs for å sette fokus på organdonasjon. Mandag formiddag hoppet han i det, uten å tidligere ha svømt i innsjøen.

Mjøsa målte elleve grader da Stian Vikra gjorde seg klar for første etappe i prosjektet «Svøm for livet». Den går fra gamle Skibladnerbrygga i Lillehammer til Biristrand Camping. Vikra er spent på hvordan det kommer til å gå, spesielt siden han aldri før har svømt på disse trakter.

– Jeg har trent i Harstad og har bevisst styrt unna Mjøsa. Det kan nok slå både positivt og negativt ut, gliser han.Vikra har svømt siden 2008, men hatt spesielt fokus på prosjektet siden i fjor sommer. Likevel er dette altså første gangen han kjenner på temperaturen i Norges største innsjø.

Værutfordringer

Den tidligere marinejegeren tror den største utfordringen kommer til å bli været.

– Det kan fort bli høye bølger. Folk skal ikke kimse av Mjøsa, sier han. I dag svømmer han motstrøms. Det betyr at hastigheten går ned og det blir lengre å svømme. Det koster energi med tanke på de andre etappene.

– Det viktigste er å finne roen. Jeg er veldig spent på hvor hardt det kommer til å føles og hvor nedkjølt jeg blir. Vikra har estimert at han kommer til å bruke 3,5 til 4,5 timer på første etappe.

Svømmer for organdonasjon

For fem år siden svømte Vikra over Den engelske kanal for å sette fokus på organdonasjon. Han har også svømt Utsira-Karmøy og Boknafjorden. Denne gangen er det altså Mjøsa som står for tur. Målet er å gjøre folk oppmerksomme på Stiftelsen Organdonasjon.

– Fetteren min, Olav Eik Jakobsen, ventet på nytt hjerte i flere år. Da han endelig sto fremst i transplantasjonskøen, var det for seint, og han døde bare dager etter operasjonen. Turen, som til sammen tar ni dager og er over 100 kilometer lang, er ikke tilfeldig valgt. Det er ifølge Vikra lettere å sette fokus på saken på denne måten, i motsetning til gjennom dagsturer.

– Målet er å få folk til å ta skrittet og melde seg som organdonor. Aleksander Sekowski i Stiftelsen Organdonasjon stiller seg svært positiv til prosjektet.

– Vi synes initiativet til Stian Vikra er veldig bra. Dette handler om å redde liv, mener han.

Hjelp fra Røde Kors

Med seg i følgebåt har Vikra Østre Toten Røde Kors Hjelpekorps. Roar Sønsterud er en av tre som skal passe på svømmeren. Han mener det er lite utfordringer når sola skinner, men at det kan bli vanskeligere i vind og regnvær.

Ekstremsvømmeren er innstilt på at vind og vær kan føre til at han må snu noen etapper. Mandag, før start, er han usikker på om han kan begynne i Lillehammer, eller om han må til Biristrand. Det viser seg til slutt, etter vurderinger fra Røde Kors, at han kan gjennomføre etappen som planlagt. Vikra smører seg med gnagsårkrem og gjør seg klar til å hoppe ut i Mjøsa for første gang. Elleve grader varmt vann venter. Klarer han målet blir han den første som har svømt Mjøsa på langs.

Kommentarer til denne saken