Så seint som i februar i år lå Mette Høvern motløs og fortvilet i senga si, døgnet rundt.

Hun hadde ikke krefter til å spise selv. Foreldrene, som bor vegg i vegg, matet datteren flere ganger om dagen.

Høvern hadde ikke dusjet på to år og var overømfintlig for lys, lyd og berøring.

Lampene i leiligheten ble ikke brukt, og i perioder lå hun med ørepropper og hørselvern for å stenge lydene fra nabolaget ute.

Fysisk kontakt, som at noen strøk henne over hånden, opplevdes smertefullt.

- Det kjentes ut som noen slo meg, som at de rev ut sjelen av kroppen min. Jeg ville bare at det vonde skulle slutte, sier Høvern.

Det er vanskelig å forestille seg at den blide, freshe 30-åringen i sofaen har vært gjennom et årelangt sykeleie, nærmest i isolat.

De første symptomene kom allerede i 1998, men etter å ha avlagt bacheloreksamen i grafisk design ved kunsthøyskolen i Bergen i 2003, ble situasjonen raskt verre.

- Jeg hadde vondt i hele kroppen, og enhver anstrengelse førte til voldsom tretthet, sier Høvern. I begynnelsen av august 2005 ble hun sengeliggende. Helsevesenet hadde ingen behandling å tilby. Høvern forsøkte andre metoder uten tilfredsstillende resultat.

LES OGSÅ: - Psyken spiller en rolle

Vendepunktet skjedde i løpet av tre dager i februar i år.

Da fikk hun besøk av en veileder som jobber med såkalt Lightning Process.

Høvern hadde hørt om denne behandlingsmetoden som har vært praktisert i England i flere år, men på grunn av helsetilstanden anså hun det som utelukket å kunne delta på et slikt arrangement.

Etter hvert som norske kursdeltakere ble friske av behandlingen, ble det også utdannet norske instruktører.

En av dem, Rikka Rognsaa, sa seg villig til å ta turen til pasienten i den mørklagte leiligheten på Søre Ål.

Prosessen

Lightning Process er i hovedsak bygget opp om mentale teknikker som går ut på å bryte gamle tankemønstre og erstatte dem med nye. Høvern fikk blant annet i oppgave å tenke seg inn i friske situasjoner.

LES OGSÅ: - Danner nye nevrologiske spor

- Jeg har forsøkt å tenke positivt før også, men nå fikk jeg en konkret oppskrift på hvordan jeg skulle gjøre det og lærte å håndtere mitt indre stress. Jeg lærte hvorfor jeg er som jeg er og hvordan hjernen min tenker. Den andre dagen dusjet jeg for første gang på to år og dagen etter besøkte jeg mamma og pappa i deres leilighet. Og jeg som ikke hadde tålt lys på årevis!

- Hva skjedde?

- Behandlingen går ut på at man stopper stressresponsen i hjernen. Immunforsvaret til ME pasienter er overfølsomt. Hele kroppen er i alarmberedskap og stresshormonene reagerer som om vi er i ferd med å løpe fra en bjørn. Vi lærer hvordan vi skal stoppe denne stressresponsen, sier Høvern.

Hun er redd for å forklare for mye om hvilke teknikker hun bruker, fordi opplegget kan misforstås av dem som ikke har fått kyndig veiledning.

- Det høres så enkelt ut, men teknikken krever hard innsats. Man må stoppe all negativ tankegang som kan bringe en tilbake til gamle mønstre.

Høvern er fortsatt ikke arbeidsfør, men har tatt opp kontakten med gamle venner, går på tur, og drister seg til et kafébesøk i ny og ned. Høydepunktet var en utflukt til gondolbanen i Hafjell i sommer.

Hun er fortsatt var for lyd og immunapparatet følsomt, men situasjonen er likevel en helt annen enn for åtte måneder siden.

- Jeg har begynt å glede meg til framtida og koser meg med ønsker og drømmer. Det er håp.

- nevrologiske spor

Svanhild Teigen Rasch-Halvorsen fra Øyer er utdannet Lightning Process-terapeut (LP) fra England. Hun har selv vært syk av ME og har blitt frisk med LP. I høst startet hun firmaet Teigen Coaching som holder kurs i denne terapiformen både i Oslo og Øyer.

- I Lightning Process er vi opptatt av å se på kropp og hode under ett. Hensikten med teknikkene er å danne nye nevrologiske spor i hjernen, forklarer hun.

- Det er ikke noen mirakelkur, men hardt arbeid som ligger bak klientenes fremgang. For å ha nytte av kurset må deltakerne være innstilt på å fortsette med å bruke teknikkene på egen hånd etter at kurset er ferdig, sier Rasch-Halvorsen.

- Nei. Deltakerne lærer å bli sin egen sin egen livstrener, og å bli ærlig overfor seg selv. På kursene lærer vi bort konkrete og individuelle teknikker, derfor finnes det for eksempel ikke DVD-kurs i LP, sier Rasch-Halvorsen som er utdannet lærer og biolog.