Tar hverdagen <br/>tilbake etter terroren

Even Aleksander Hagen og Andreas Bagås Lien fra Otta opplever at de grusomme opplevelsene fra Utøya kommer mer og mer i bakgrunnen. En vil møte i Oslo tinghus, den andre ikke.

Even Aleksander Hagen og Andreas Bagås Lien fra Otta opplever at de grusomme opplevelsene fra Utøya kommer mer og mer i bakgrunnen. En vil møte i Oslo tinghus, den andre ikke. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kjæresteparet Andreas Bagås Lien og Even Aleksander Hagen fra Otta opplevde begge terroren på Utøya. De to har ulike behov for å følge rettssaken som startet i går.

DEL

De to ottaværene føler på at det er en spesiell dag, hvor trykket øker og tanker som har vært litt i bakgrunnen den siste tiden kommer tilbake. Begge har valgt å holde seg unna Oslo tingrett denne første dagen. Andreas har lagt ned en treningsøkt før han drar opp til Blindern for en forelesning i historie. 22-åringen er godt i gang med sin mastergrad. Statsviter Even har brukt formiddagstimene til å levere oppgave om et dikt av Hans Kinck i sitt nye fag: Nordisk språk og litteratur. Han er den eneste som har sett de fortettede tv-sendingene.

- Jeg så i to minutter, da navnene ble lest opp. At lyden dempes når detaljene presenteres er bra. Som et symbol er det positivt på denne måten å vise at dette er tungt for mange.

Følge rettssaken?

I ti uker skal rettssaken vare, bare et drøyt kvarters tur unna der samboerne holder til. Even har valgt å holde seg unna, la rettssaken gå sin gang uten at han sitter i salen. Andreas har takket ja til adgangsbevis, og har planer om å være til stede, i hvert fall litt.

- Jeg vil prøve å distansere meg mest mulig. Jeg har stor tillit til at rettssaken går sin gang uavhengig av meg. Da står bare nysgjerrighet og et ønske om å følge med igjen som argument. Det føler jeg er misbruk av tid. Satt opp mot at det vil rippe opp igjen i mange vonde følelser, har jeg valgt å holde meg unna. For meg vil det gjøre mer skade enn gagn å være til stede, sier Hagen. Han har planer om å drive mest mulig med skole og politikk og se minst mulig tv disse ukene.

Avslutte

For Andreas kjenns det litt annerledes.

- Jeg vil være til stede, men vet ennå ikke hvor mye. Jeg må se det litt an. Jeg kjenner på at det vil hjelpe meg å sette punktum for et avsluttet kapittel. Men jeg bestemte meg rett før påske for at jeg ikke ville være til stede første dagen, sier Bagås Lien.

Han medgir at han er spent på hvordan han vil reagere.

- Jeg har ikke hørt Behring Breivik prate. Alt kommer tettere, og noe av det vonde vil nok komme opp igjen. Men jeg tror det skal gå bra.

Tilbake på øya

Begge AUF-erne har vært tilbake på Utøya. Andreas tok turen i august. Even ventet til oktober. De gir uttrykk for at opplevelsen var positiv, selv om de grudde seg.

- Det føltes trygt på Utøya. Det gjorde godt for å få bearbeidet de grusomme opplevelsene i juli.

Å ha hverandre er en annen ting som har hjulpet. Kjæresteparet ble samboere før terroren rammet Norge.

Det har vært en kjempefordel for oss at vi har vært sammen om dette hele vegen, og har identiske opplevelser som vi kjenner og kan snakke om. Vi har klart oss bra, vi to.

God oppfølging

Både Even og Andreas føler nå at de er tilbake i et tilnærmet normalt hverdagsliv, med studier og politikk (henholdsvis fylkestinget og kommunestyret i Sel). De skryter av oppfølgingen de har fått i Sel kommune.

Jeg synes det har gått jevnt framover. Fra å være helt grusomt i starten til at hverdagene er bortimot normale. Fra å være Utøya-offer til å være student og politiker, sier Andreas. Jevnlig kontakt med psykolog har vært en stor hjelp for ham.

- Det har vært viktig å passe på å ta imot hjelpen vi er tilbudt. Det kan bli verre senere om vi ikke hadde fått snakke ut nå. Det var verst i starten. Siden har det gått opp og ned. Det var faktisk verre to måneder etter angrepet enn i starten. Det ble en downperiode da fokus ble borte - og vi satt igjen, sier Even.

De opplever også at folk spør mindre og mindre om hvordan det går.

- Bortsett fra vi som var der. Vi følger opp hverandre!

Vil alltid være der

- Hva ønsker dere for rettssaken?

Even: At den går riktig for seg og blir en verdig prosess med minst mulig sirkus. Utfallet tenker jeg ikke på.

Andreas: Andre enn meg vet bedre i spørsmålet om tilregnelighet. Jeg har tillit til rettssystemet og håper at det til slutt ordner seg på en god måte for alle.

De to har opplevd noe som alltid vil være der.

- Håpet er at det kommer mer og mer i bakgrunnen og i mindre grad blir noe vi tenker på hver dag.

Artikkeltags