Kartlegger brannruinene ved hjelp av drone

Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag fløy de med drone over branntomta i Storgata 81 og laserscannet hele gården.

DEL

– Vi skjønner at det er stort engasjement, for det er veldig mange som stopper og snakker med oss, forteller Pål Are Hagen og Tormod Urke, sistnevnte fra Gjøvik, i Pointgeo, et selskap som driver med dronekartlegging og laserskanning med base i Oslo.

Les også: Det kan bli julegate uten brannruiner i Lillehammer – eierne vil rive så fort som mulig

Tirsdag var de på plass på Lillehammer for å samle inn mest mulig dokumentasjon av det som er igjen på branntomta i Storgata 81, for deretter blant annet å lage en 3D-modell av det hele. De skannet bygget med laserskanner fra bakken, og brukte drone på alt det de ikke klarte å se fra bakken.

Ung og familie

Ønsker du å få artikler som dette rett inn i epost-innboksen din?

Meld deg på vårt nyhetsbrev fra kategorien Ung og familie, og få de beste artiklene samlet.

Klikk her for å melde deg på

Dokumentert for ettertida

– Vi har en laserskanner som tar ekstremt mye data, og en 3D-representasjon med mange millioner punkter. Dronen skaper samme type punktskyer fra lufta. Dermed er det som er igjen her dokumentert for ettertida. Vi tar bilder og lager en 3D-modell, slik at du kan ta ut mål på for eksempel fasaden. 3D-modellen gjør det lettere å visualisere, sa Hagen og Urke

Les også: Brannruinene vises igjen

De jobber på oppdrag fra Byggservice innlandet, som igjen jobber for går gårdeier Lykstad & Owren Eiendom.

Pointgeo opererer på hele Østlandet, og har tidligere hatt jobber blant annet i hytteområdene i lillehammerregionen. Både Hagen og Urke har mastergrad i geomatikk, en ny versjon av det gamle landmålingsfaget, kombinert med informasjonsteknologi.

Ingen ansikter

Folk som befant seg i gågata i Lillehammer tirsdag morgen kunne ikke unngå å se og høre den store dronen som fløy i lufta. Om noen trodde de ble filmet mot sin viten og vilje, så behøver de ikke være redd for det:

– Vi har en RO3-lisens, som gjør at vi kan fly større droner, og kan operere sentrumsnært. Vi har et veldig stort fokus på å kunne operere hvor som helst, og selv i Oslo sentrum har vi gjort mange oppdrag. Vi har lisens fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet som gjør at vi tar på oss ansvaret og sørger for at folk ikke kan identifiseres og at vi ikke bryter regler som går på personvern. Det er helt sentralt i alle operasjoner vi gjør.

Artikkeltags