- Vi trenger en digital dannelse

Inge Eidsvåg håper vi mennesker alltid lar levende ansikter være viktigere enn lysende skjermer.

Inge Eidsvåg håper vi mennesker alltid lar levende ansikter være viktigere enn lysende skjermer. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Ta hensyn når du er sammen med mennesker og legg bort mobiltelefonen og andre skjermer. Nå må vi alle ta ansvar for digital dannelse, sier Inge Eidsvåg.

DEL

I et innlegg i tirsdagens utgave av Aftenposten tar forfatter og lektor Inge Eidsvåg for seg den forstyrrende bruken av skjermer, når vi heller skulle vært fokusert på møtet med våre medmennesker.

«Hos noen, både unge og eldre, er smarttelefonen vokst sammen med hånden, og den er alltid ladet. Som et slumrende dyr er den alltid i nærheten, og ved den minste uoppmerksomhet glefser den til og skaper indre uro.»

Eidsvåg skriver i innlegget at han håper fornuftig og sosial tilpasset bruk av mobiltelefonen er noe som i framtiden blir en selvfølgelighet - at det sitter i kroppen.

- Men hvem skal ta ansvar for at vi blir flinkere til å legge bort telefonen og skjermene? Er det i barnehagen, på skolen eller de voksne som skal sørge for at det skjer?  GD ringer Inge Eidsvåg og får svar:

- Jeg tror alle arenaene er viktige. At vi sammen finner ut det er en selvfølge å prioritere møter ansikt til ansikt når vi treffer andre mennesker, sier Eidsvåg.

- En ting er de sosiale og kulturelle konsekvensene, men det er også andre ting av helsemessig karakter. Blant annet meldes det om flere som får muskelspenninger og smerter fordi de sitter og ser ned på telefonen til stadighet, sier Inge Eidsvåg til GD

Når kritikken mot mobiltelefonbruk er skrevet og sagt, så er Inge Eidsvåg også entusiastisk med tanke på de sosiale muligheter den digitale tidsalderen gir.

- Det er jo fantastisk hvordan vi i dag kan kommunisere med lyd og bilde over hele verden. Det gir oss nye muligheter for å holde kontakt mennesker i mellom. Men det er når vi møtes ansikt til ansikt at vi skal legge bort telefonen sier Eidsvåg.

I leserinnlegget i aftenposten skriver han blant annet:

«Jeg håper og tror at når det er gått noen år, vil vi alle uoppfordret slukke våre mobiltelefoner når vi er på kino, konsert, i selskaper eller på møter. Ingen vil finne på å sjekke mobiltelefonen når vi sitter i samtale med andre eller leker med barn, og ved måltidene er det utenkelig at noen bringer den med, med mindre det er alvorlig sykdom i familien. Skolen er forlengst blitt mobiltelefonfri sone, og på toget snakker man lavt eller går ut i gangen hvis telefonen ringer.»

Artikkeltags