LILLEHAMMER: Hvis du «bare» synes det er litt ubehagelig å gå til tannlegen, må du nok fortsatt nøye deg med beroligende ord og oppmuntrende smil i tannlegestolen.

Er derimot tannlegefrykten så stor at det går ut over helsa di, bør du lese videre.

Eget team

Problemet er såpass alvorlig at det etableres egne tilbud for denne gruppen. Alle de fem odontologiske kompetansesentrene i Norge skal ha såkalte TOO-team, og tilbudet bygges ut i fylkene.

Les også: Venter lenge på regulering

I Oppland er teamet opprettet ved tannklinikken på Lillehammer. Her skal personer med alvorlig tannlegeskrekk, torturofre og overgrepsofre få hjelp til å meste angsten for å gå til tannlegen.

– Vi vet ikke hvor stort behovet er, eller hvor mange som vil søke hjelp. Men erfaringene fra Hedmark tyder på at tilbudet trengs, sier tannlege Anita Dalbakk Simensen og tannhelsesekretær Anne Merete Danielsen.

Psykolog

De oppfordrer folk som er i målgruppen til å ta kontakt. Pasienter kan også bli henvist gjennom fastlegen eller andre instanser i helsetjenesten. Behandlingen går ut på å gjøre pasienten trygg i tannbehandlingssituasjonen, slik at han eller hun etter hvert kan få behandling hos en vanlig tannlege.

Teamet på Lillehammer samarbeider med psykolog i Oslo. Pasienter som trenger det kan få fem til ti behandlinger. Tilbudet er gratis.

Vonde opplevelser

Dårlige erfaringer i tannlegestolen kan være én årsak til at noen har tannlegeskrekk. For personer som har vært utsatt for tortur eller overgrep, kan bare det å åpne munnen, eller pusse tennene, være forbundet med angst og ubehag.

Les også: - Sterkere tenner på bygda

– Dette gjør at noen ikke går til tannlegen i det hele tatt, og at tannhelsa blir dårlig ivaretatt, noe som fører til smerter og problemer, påpeker Dalbakk Simensen.

For enkelte kan det være et alternativ å bli lagt i narkose, slik at de kan få behandling som er helt nødvendig.

Tilvenning

På tannklinikken er det innredet et spesielt rom for virksomheten, med egen inngang. Tannhelsesekretær Anne Merete Danielsen lover kaffe og hyggelig stemning.

Les også: SV vil prisregulere tannlegebesøk

– Vi vil prøve å ivareta den enkelte så godt vi kan.

En samtale om situasjonen er gjerne første skritt på vegen. Senere kan det for eksempel være aktuelt å se på utstyr og høre boret. TOO er foreløpig et prosjekt, men signaler tyder på at tiltaket kan bli permanent.