Gå til sidens hovedinnhold

Tilsto brannen - ble fengslet

Artikkelen er over 10 år gammel

Den 30 år gamle midtdølen som ble arrestert og siktet for gardsbrannen på Harpefoss, har i både retten og overfor politiet erkjent at det var ham som tente på fjøset og låven på garden Enget.

Mannen ble i ettermiddag fremstilt for varetektsfengsling i tingretten i Lillehammer. Politiet vil ha ham fengslet i fire uker, mens siktede vil løslates, ifølge hans forsvarer, advokat Svein Olav Bøen.

LES OGSÅ: Kripos-søk i brannruinene

Mordbrannparagrafen

Mannen er siktet etter mordbrannparagraf 148 i straffeloven, ut fra at våningshuset på garden nær hadde blitt antent etter at låven og fjøset var antent. Det er betegnet som flaks at ikke våningshuset, der fire personer lå og sov, gikk med i brannen. Overfor GD blir det sagt at brannvesenets innsats var helt avgjørende. Siktelsen etter paragraf 148 omfatter både selve brannen og den faren familien på garden ble utsatt for..

Siktelsen går videre på trusler etter paragraf 127 i straffeloven. GD har tidligere skrevet at mannen har hatt tilknytning til familien på Harpefoss, men at forholdet har vært avsluttet, noe som skal ha falt siktede tungt for brystet.

LES OGSÅ: 20-30 storfe brant inne

Siktedes advokat, Svein Olav Bøen, sier det ikke er riktig at siktede har vært politianmeldt for trusler tidligere, slik GD fikk opplyst tidligere i dag. Derimot har politiet fått telefoner fra familien på grunn av mulige framsatte trusler.

Kripos jobber

Hele 42 dyr døde i den dramatiske gardsbrannen.

Kripos fortsetter undersøkelsene på brannstedet i dag. Det er en såkalt brannhund som undersøker branntomta på jakt etter mulige årsaker til gardsbrannen. I tillegg pågår det avhør i saken

I dag vil de døde dyrene bli hentet ut fra ruinene.

Ja, sa retten

Ved 14-tiden i dag avsa sorenskriver Elisabeth B. Løvold en kjennelse som innebærer at siktede skal sitte fire uker i varetekt. Han får ingen restriksjoner i form av brev- og eller besøksforbud.

Ifølge politiet la retten avgjørende vekt på folks rettsoppfatning, slik at løslatelse nå ville ha blitt oppfattet som krenkende.