LESJA: En lastebilsjåfør i 20-åra, er i Nord-Gudbrandsdal tingrett frifunnet etter at han kolliderte med en møtende personbil på E 136 ved Kjøremsgrende i Lesja, i slutten av januar i år. På det glatte og vanskelige føret kom lastebilen som hadde henger, over i motgående kjørefelt i en høyresving. Kollisjonen førte til at de to i den møtende bilen – far og sønn – ble skadet. Verst gikk det utover faren som pådro seg brukne ribbein, knekt skulderblad, kragebein og lårbein – dessuten hjernerystelse, lungeskader og en del sårskader. Ete drøyt halvår seinere er han fremdeles sykmeldt. Også bilen hans fikk store skader.

Aktor hevdet at tiltalte kjørte for fort ut fra forholdene og ville ha fengselsstraff i 18 dager og inndraging av førerkortet i ett år, samt krav om ny førerprøve. I tillegg krevde påtalemyndigheten erstatning på henholdsvis 50.000 og 30.000 kroner til de to i personbilen.

Også tiltalte sa like etter ulykken at farten var for høy, men dette trakk han siden tilbake. En fagmann fra vegvesenet anslo farten på vogntoget til 80 kilometer i timen ut fra fartsskriveren, minimum 74. Oppmålingene ble gjort noen timer etter ulykken, da det var kommet mer snø på vegen.

Både andre yrkessjåfører og Lesjas ordfører sa i retten at ulykkessvingen er feildosert, og at det har vært jobbet for å utbedre den. Retten mener at det er sannsynlig at tiltalte ikke kjente til feildoseringen. Han kunne heller ikke vite at kom til å være spesielt glatt akkurat der, ettersom det tydeligvis var langt glattere enn tidligere på strekningen fra Dombås mot Lesja. At lastebilsjåføren satt og snakket i mobiltelefon (brukte handsfree), mener retten ikke forstyrret konsentrasjonen hans.

Derfor konkluderer tingrettsdommer Ingulf Nordahl og de to meddommerne med full frifinnelse. Tiltale slipper også bot. Heller ikke behøver han betale oppreisning til de to i personbilen.