Gå til sidens hovedinnhold

Ny militærkolonne på vegene fredag

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag vil en ny militærkolonne gå fra Kristiansund til Alvdal via E136 Åndalsnes til Dombås, og videre langs E6 fra Dombås til Hjerkinn, før den fortsetter langs fylkesvei 29 fra Hjerkinn til Alvdal. Den vil ha avreise klokka 14.00, og skal være fremme i Alvdal ved midnatt. Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

Videre i meldingen står det at militære kolonner har et annet kjøremønster enn øvrig trafikk. En kolonne kan bestå av inntil tolv kjøretøy. Farten vil i mange tilfeller være lavere enn tillatt hastighet. Statens vegvesen ber trafikantene være ekstra oppmerksom og vise hensyn, og beregne litt ekstra kjøretid på de aktuelle veiene, i de aktuelle tidsrommene.

Kolonnen går i forbindelse med forberedelsene til NATO-øvelsen Trident Juncture, som starter den 25. oktober. Du kan lese flere saker om øvelsen her.

Fakta om Nato-øvelsen Trident Juncture

  • I oktober og november 2018 vil Norge være vertsnasjon for NATO-øvelsen Trident Juncture, en av alliansens største øvelser.
  • NATO-øvelsen Trident Juncture 2018 vil foregå i Norge med tilstøtende luft- og havområder. I tillegg vil en mindre del av øvelsen foregå i Sverige, Finland og Island. Det vil også bli noe aktivitet i Østersjøen.
  • Rundt 40 000 soldater, ca. 130 fly og ca. 60 fartøyer vil delta på øvelsen.
  • Det er fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark som i størst grad blir berørt.
  • Den militære aktiviteten vil være synlig fra midten av august til midten av desember i forbindelse med frakting av materiell og personell. Størstedelen av øvelsen foregår i perioden 25. oktober til 07. november. Men, det blir mye transport av personell og materiell både før og etter øvelsen.
  • Trident Juncture er en såkalt «High Visibility Excercise», som NATO har hatt som ambisjon å gjennomføre hvert tredje år. Forrige øvelse ble gjennomført i 2015 med hovedvekten i Portugal, Spania og Italia.
  • Øvelsen er en av NATOs største øvelser.